Polițiștii de la Serviciul Rutier Suceava au organizat, joi, în două reprize de câte patru ore, o acțiune de control pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transporturilor rutiere publice de marfă și persoane, precum și pentru verificarea legalităţii transportului public de marfă și persoane. Acțiunea a fost una de amploare, fiind verificate 101 autotrenuri de transport marfă și 68 de vehicule de transport persoane.
Acțiunea a venit după ce, în interval de doar o săptămână, pe raza județului Suceava au avut loc cinci accidente rutiere provocate de șoferi de vehicule grele de transport marfă, din cauza neadaptării vitezei în curbe ori la carosabilul acoperit cu strat de zăpadă.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 98 de sancțiui contravenționale, în valoare de aproape 70.000 de lei.
De asemenea, au fost reținute şapte permise de conducere, din care patru pentru viteză, două pentru depășire neregulamentară și unul pentru neacordare de prioritate auto și au fost retrase patru certificate de înmatriculare. Totodată, au fost retrase două seturi de plăcuțe de înmatriculare.
Poliția a oferit două exemple de nereguli constatate.
Un bărbat în vârstă de 45 de ani, din municipiul Suceava, a fost oprit pentru control pe strada Centurii din Șcheia, efectuând activități de transport rutier de marfă și utilizând alt card tahograf decât cel emis conducătorului auto. Șoferul a încasat o amendă de 9.000 de lei.
Al doilea exemplu este cu privire la un transportator de persoane. Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, conducea un autobuz cu care efectua transport de persoane, prin servicii regulate, dar fără a respecta orele înscrise în graficul de circulație din licența de traseu. În acest caz s-a aplicat o amendă de 5.000 de lei.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene, a declarat:
„Atragem atenția șoferilor autovehiculelor de mare tonaj să respecte cu strictețe legislația rutieră și să adapteze în permanență viteza la condițiile de drum. Reamintim faptul că, în această perioadă, pe segmentele de drum acoperite cu zăpadă este obligatorie dotarea vehiculelor cu lanțuri antiderapante”.
Cu referire la transportatorii de persoane, îndemnul este ca oamenii să nu apeleze, pentru siguranța lor, la „pirați” auto. Problemele pot pleca atât de la abilitățile șoferului, cât și de la siguranța oferită de mașină.