Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 14 feb 2020 - Anul XXV, nr. 36 (7341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Practici ilegale

Operaţiunea „Cadou de 8 Martie pentru Doamna”, declanşată de părinţi ai elevilor din mai multe şcoli din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apropierea zilei de 8 Martie a băgat în priză părinţii elevilor de la mai multe şcoli din municipiul Suceava, care pe grupurile de pe WhatsApp şi Facebook au luat iniţiativa de colectare a banilor de cadouri pentru educatoare, învăţătoare, diriginte, secretare de şcoală etc. Potrivit informaţiilor de la părinţii care au sesizat situaţia, sumele pornesc de la 10-20 de lei, până la 100-150 de lei/ copil, cu o medie de 50 de lei. Din discuţiile de pe grupurile de părinţi reiese că darurile, însoţite de lista cu numele cotizanţilor, sunt dintre cele mai diverse: de la bani daţi în plic direct cadrului didactic sau strecurat printre florile unui buchet generos sau într-o cutie de bomboane, până la bijuterii scumpe sau carduri-cadou camuflate în mărţişoare, parfumuri, poşete, laptop-uri, telefoane sau maşini de spălat. Iniţiativa porneşte de la câteva mămici, iar ceilalţi părinţi se conformează, chiar dacă nu sunt de acord cu această practică, de teamă ca post-sărbătoare copiii lor să nu fie marginalizaţi.

Întrebat despre aceste obiceiuri care din păcate se perpetuează în şcolile din România, inspectorul adjunct al Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, prof. Ioan Puiu, a declarat că în învăţământul sucevean „nu este o practică generală”, ci „mai există deviaţii”. Adjunctul IȘJ avertizează cadrele didactice că regulamentele şcolare şi Codul etic al personalului didactic interzic categoric angajaţilor din sistemul de învăţământ să accepte bani sau alte cadouri, în caz contrar aceştia riscând sancţiuni care pot merge până la pierderea postului la catedră.

 

Inspectorul general adjunct Ioan Puiu: „Exclud categoric constituirea oricărui fond legat de cadourile de 8 Martie”

Inspectorul adjunct Puiu consideră că de 8 Martie este tolerat ca profesoarele să accepte flori de la elevi, dar nu aranjamente florale scumpe, ci ar fi de preferat un buchet obişnuit, din partea întregii clase. „Exclud categoric constituirea oricărui fond legat de cadourile de 8 Martie. Părinţii nu au ce umbla să strângă bani pentru cadouri, iar cadrelor didactice le recomand să recitească precizările din regulamente şi din Codul etic în legătură cu astfel de practici”, a spus inspectorul Ioan Puiu.

Potrivit Legii nr. 477/2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice şi Codului-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar aprobat prin Ordinul nr. 4.831/2018 al ministrului Educaţiei, cadourile elevilor/părinţilor pentru profesori reprezintă o cumpărare a unei prestaţii viitoare sau o recompensă pentru activitatea deja prestată.

Pedeapsa pentru profesorul care pretinde sau primeşte cadouri în legătură cu activitatea sa didactică este sancţiunea disciplinară aplicată de consiliul de administraţie al şcolii  - avertisment, reducerea salariului, suspendarea din funcţie sau concedierea, şi condamnare penală de către judecător, pentru luarea de mită.

Codul etic este aplicabil personalului didactic din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar de stat, particular şi confesional, responsabil cu instruirea şi educaţia, care îndeplineşte funcţia de personal didactic de predare, personal didactic auxiliar, personal didactic de conducere, de îndrumare şi de control şi personal didactic asociat în cadrul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat, particular şi confesional, în inspectoratele şcolare şi unităţile conexe ale acestora, şi care are obligaţia, datoria morală şi profesională de a cunoaşte, de a respecta şi de a aplica prevederile codului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Operaţiunea „Cadou de 8 Martie pentru Doamna”, declanşată de părinţi ai elevilor din mai multe şcoli din Suceava.
 Vizualizări articol: 6764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.69/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 13 voturi
Operaţiunea „Cadou de 8 Martie pentru Doamna”, declanşată de părinţi ai elevilor din mai multe şcoli din Suceava4.7513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei