Unităţile de învăţământ cărora Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava le-a aprobat, ieri, suspendarea temporară a activităţii sunt Școala Primară „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava - suspendare la grupa mică „Marinarii” (preşcolari) pentru perioada 12-14 februarie a.c.; Grădiniţa „ABC” Suceava, structură a Grădiniţei cu Program Prelungit „Gulliver” Suceava - suspendare activitate la grupa mică „Albinuţele” pentru perioada 11-13 februarie şi grupa mare „Țăndărică” pentru perioada 12-14 februarie; Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava - suspendarea cursurilor la clasa a IX-a J, cu program după-amiază, în perioada 11-14 februarie; Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava – suspendarea cursurilor la clasa pregătitoare B şi la cămin grupa mare A, în perioada 13-14 februarie. Directorul executiv al DSP Suceava, Silvia Boliacu, a precizat că în perioada în care sunt suspendate cursurile, unităţile şcolare efectuează dezinfecţia sălilor de clasă cu substanţe autorizate, prin firma cu care au contract.
În ceea ce priveşte cazurile de gripă înregistrate în judeţ de la 1 ianuarie până în data 9 februarie a.c., Silvia Boliacu a declarat că un număr de 273 de cazuri au fost confirmate clinic, de către medicii din judeţul Suceava. Din totalul celor 273 de cazuri, la grupa de vârstă 0-1 an s-au înregistrat 19 cazuri, la grupa de vârstă 2-4 ani au fost 58 de cazuri, la grupa de vârstă 5-14 ani au fost 81 de cazuri şi la grupa de vârstă 15-49 ani au fost 77 de cazuri. La grupa de vârstă 50-64 ani medicii au confirmat clinic 23 de cazuri, iar la grupa de vârstă de peste 65 ani au fost 15 cazuri.
Directorul DSP a subliniat că probe pentru examen de laborator nu se recoltează la toţi pacienţii.
Stocul de vaccin antigripal existent la nivelul judeţului Suceava însumează la această oră 1.852 de doze, care au fost repartizate medicilor de familie.
Medicii recomandă respectarea riguroasă a măsurilor de igienă şi limitarea accesului vizitatorilor în spitale
În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical, purtarea măştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon şi la părăsirea salonului de izolare/grupare.
Ministerul Sănătăţii a solicitat unităţilor sanitare care internează cazuri de infecţii respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, a stocurilor de echipament de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice şi dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor şi a suprafeţelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contacţilor şi al focarelor, precum şi instituirea terapiei antivirale imediat după internare tuturor pacienţilor care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aştepta rezultatul de laborator.
Pentru populaţie se recomandă respectarea măsurilor de igienă personală - spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse şi respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.
De asemenea, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa deoarece acesta poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, precum şi izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.