Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 feb 2020 - Anul XXV, nr. 35 (7340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zestre urbană

Primarul care a modernizat Suceava, Franz cavaler Des Loges, va avea un bust în faţa primăriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Suceava va avea, până la sfârşitul acestui an, încă două noi busturi. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, că este vorba despre un bust al primarului „care a transformat Suceava din târg în oraş”, Franz Ritter von Des Loges, şi un bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Dacă pentru Franz cavaler Des Loges amplasamentul este stabilit deja, în faţa Primăriei Suceava, pentru statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza nu a fost luată încă o decizie. „Probabil în zona unei alei din parc”, a afirmat Lungu. Opţiunea pentru un bust al domnitorului a fost explicată de primar prin aceea că la sărbătoarea Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 „nu avem unde pune coroane de flori”.

Ambele busturi vor fi realizate de artistul plastic Virgil Scripcariu, contra sumei de 15.000 de euro fiecare. Sculptorul este cel care a sculptat şi bustul lui Iancu Flondor, amplasat lângă Palatul Administrativ şi dezvelit în 2018, cu ocazia sărbătorii Centenarului Marii Uniri.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu biografia lui Franz Ritter von Des Loges, menţionăm că acesta s-a născut la Viena în anul 1846, într-o familie de origine franco-elveţiană, şi a absolvit facultatea de drept din oraşul natal. A lucrat la tribunalul şi la primăria din Cernăuţi, apoi la societatea care a construit calea ferată Lemberg - Cernăuţi - Iaşi, după finalizarea căreia a primit o pensie viageră din partea statului român şi a fost înnobilat cu titlul de cavaler.

S-a stabilit în Suceava şi s-a căsătorit cu Lola Isopescu, fiica profesorului Samuil Isopescu. În 1891, el a fost ales în funcţia de primar al oraşului Suceava, fiind reales în mai multe rânduri. Franz cavaler Des Loges a îndeplinit funcţia de primar timp de aproape 23 de ani, din 1891 până în 1914, fiind cel mai longeviv edil al Sucevei. În mandatele sale s-au construit Palatul Administrativ, Muzeul Bucovinei şi Muzeul de Istorie, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”, Spitalul Vechi, clădirile actualului Centru de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj (fosta Uzină de Apă a Sucevei) şi au fost pavate pentru prima dată străzile oraşului.

 

Electrificarea Sucevei, aducţiunea de apă şi canalizarea i se datorează primarului Franz Des Loges

Cu un împrumut de 1,5 milioane de coroane a finanţat electrificarea oraşului, aducţiunea de apă şi canalizarea, construcţia unui apeduct şi îndiguirea râului Suceava.

În plan cultural, a sprijinit procesul de restaurare şi punere în valoare a unor monumente istorice reprezentative, coordonat de arhitectul Karl A. Romstorfer. Prin acest proiect, s-au realizat lucrări de consolidare a ruinelor Cetăţii de Scaun, s-au restaurat Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou şi Biserica Mirăuţi.

În oraş au fost instalate elemente moderne de mobilier urban - felinare, chioşcuri de ziare, bănci, două pavilioane de agrement. Franz Des Loges a murit în data de 10 mai 1914, la vârsta de 68 ani, fiind înmormântat în Cimitirul Pacea din Suceava. În anul 1931, Primăria Sucevei i-a ridicat un monument funerar deasupra criptei, pe care scrie "în numele cetăţenilor recunoscători".

În 2008, o placă-basorelief din ciment marmorat alb, cu portretul în medalion al fostului primar al Sucevei, a fost amplasat pe clădirea Palatului Administrativ, cu inscripţia "Existenţa acestui edificiu se datorează lui Franz cavaler Des Loges, primar al Sucevei 1891-1913".

În ceea ce-l priveşte pe artistul plastic care va realiza bustul fostului primar Franz cavaler Des Loges, Virgil Scripcariu, acesta este unul dintre cei mai originali sculptori români contemporani. A participat la numeroase expoziţii colective şi personale din ţară şi pe plan internaţional, în Israel, Belgia, Japonia, Marea Britanie.

Are lucrări în spaţii publice din Bucureşti şi alte oraşe din ţară, printre care amintim Monumentul Eroilor Piloţi de Vânătoare, Divan, Maternitate, Arca lui Noe, bustul arhitectului Paul Smărăndescu – Bucureşti sau Superman şi Eva – Timişoara.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul care a modernizat Suceava, Franz cavaler Des Loges, va avea un bust în faţa primăriei.
 Vizualizări articol: 2482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Primarul care a modernizat Suceava, Franz cavaler Des Loges, va avea un bust în faţa primăriei4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei