Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 feb 2020 - Anul XXV, nr. 33 (7338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Sânge pentru România!”

Campanie de donare de sânge, cu tombolă, până în data de 21 februarie a.c.

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fundaţia umanitară Nord 2001 organizează, în perioada 6-21 februarie a.c., campania de donare de sânge „Sânge pentru România!”. Donarea se face zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-13.30, la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava. Reprezentantul fundaţiei, Andrei Iacov, a declarat că fiecare donator este invitat să-şi lase numărul de telefon în urna special pregătită la Centrul de Transfuzie, pentru tombola care are ca premii bonuri valorice oferite de organizatori. Premiul I este un bon în valoare de 2.000 de lei, premiul II – bon în valoare de 1.000 de lei şi premiul III - bon în valoare de 500 de lei. Andrei Iacov a afirmat că acţiunea este „strict umanitară”, cu confirmări de participare de la câteva sute de oameni, din toate sferele de activitate. „Toţi care doresc să doneze vin ca persoane fizice, nu cu funcţii, brand-uri sau în numele unor societăţi sau instituţii”, a subliniat reprezentantul fundaţiei Nord 2001, înfiinţată în anul 1996 de regretatul preot Petrică Iacov.

Printre acţiunile umanitare în care s-a implicat se numără campaniile de susţinere a poliţistului Ciprian Sfichi, rănit în misiune, şi a copilului jandarmeriţei Irina Airinei, ucisă pe o trecere de pietoni.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava, dr. Maria Pilat, a declarat, ieri, că cea mai mare nevoie de sânge este pentru grupele 0 şi AB cu RH negativ. Pentru grupele pozitive stocurile „sunt rezonabile; putem asigura atât urgenţele, cât şi intervenţiile planificate”, a precizat medicul.

Persoanele care vor să se implice în campanie trebuie să ştie câteva lucruri importante. Donatorul trebuie să fie sincer în timpul convorbirii medicale pentru ca sângele donat să fie un produs sigur pentru bolnavul din spital.

 

Categoriile de populaţie cu risc crescut de contaminare cu boli infecţioase ce se pot transmite prin sânge

Nedeclararea intenţionată a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc cunoscuţi, după prealabila informare, de către personalul Centrului de Transfuzie, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii care reglementează activitatea de donare din România.

Conform site-ului Centrului de Transfuzii Bucureşti, http://www.ctsbucuresti.ro/, categoriile de populaţie cu risc crescut de contaminare cu boli infecţioase ce se pot transmite prin sânge sunt:

persoanele care au relaţii sexuale (protejate şi neprotejate) cu mai mult de doi parteneri, cele care au relaţii sexuale cu parteneri de acelaşi sex, persoanele care au contact sexual cu un partener cu HIV, HTLV, hepatite virale B şi C, sifilis, persoanele care au avut contact sexual cu parteneri plătiţi, persoanele care au avut contacte sexuale cu parteneri care se/s-au drogat, persoanele care au avut raport sexual ocazional neprotejat în ultimele 6 luni.

Verificarea şi completarea documentelor, analizele şi recoltarea propriu-zisă durează, cu totul, o oră, o oră şi jumătate. Nu pot dona niciodată persoanele care au avut sau au boli de inimă (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); cu traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; astm bronşic; alergie severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

 

Criterii de excludere temporară de la donare

Există şi câteva criterii de excludere temporară de la donare: boli infecţioase (gripă, infecţii bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare în ultimele 3 luni; consum de alcool (inclusiv bere) în ultimele 48 de ore; consum de medicamente în ultima lună; tatuaje în ultimele 6 luni.

Pe lângă cele amintite anterior, donatorii trebuie să aibă greutatea minimă de 60 de kg bărbaţii şi 55 de kg femeile şi tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg.

Dimineaţa înainte de recoltare se recomandă a se consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte şi după donare cel puţin o oră, nu se donează după o noapte nedormită.

După donare se stă în repaus în sala de aşteptare 15-30 minute pentru a evita un leşin pe scări, pe holuri şi rănirea donatorului.

Precizăm că România acordă încă beneficii pentru donarea de sânge - 7 bonuri de masă în valoare totală de 63 lei, o zi suplimentară de concediu plătit şi un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie de donare de sânge, cu tombolă, până în data de 21 februarie a.c..
 Vizualizări articol: 2770 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campanie de donare de sânge, cu tombolă, până în data de 21 februarie a.c.0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei