În jur de 150 de români s-au adunat, la finele săptămânii trecute, la Sighetu Marmaţiei, pentru a-l comemora pe Iuliu Maniu, marele om politic care s-a stins în celula 1 de la Închisoarea Sighet, acum 67 de ani. Printre cei care au fost prezenţi la comemorare s-a numărat şi medicul veterinar dornean Petrea Dulgheru, o prezenţă obişnuită la activităţile dedicate marelui om politic Iuliu Maniu.
Petrea Dulgheru a fost onorat că s-a putut întâlni şi vorbi la Sighet cu Nistor Man, deţinut politic ajuns la vârsta de 90 de ani, care a fost închis la Sighet cu Maniu, într-o altă celulă.
Nistor Man a vorbit despre toate chinurile prin care a trecut, despre cum decurgea o zi la Sighet, despre torturile neimaginabile pe care le-au suferit deţinuţii.
Petrea Dulgheru a remarcat vitalitatea lui Nistor Man, care arată foarte bine la 90 de ani şi a venit singur cu maşina la comemorare, de la Târgu Mureş.
La comemorarea a 67 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu au participat academicieni, profesori universitar, deţinuţi politici, preoţi greco-catolici.
Conform tradiţiei, după o slujbă de pomenire ţinută la celula în care a murit Maniu a urmat un seminar dedicat vieţii marelui om politic. Participanţii s-au deplasat apoi la marginea Sighetului, la Cimitirul Săracilor, „necropola celor fără de mormânt”, unde au fost îngropaţi, în gropi comune, deţinuţii morţi în infernala închisoare de la Sighet, în perioada 1950-1954. Acolo se bănuieşte că a fost îngropat şi Iuliu Maniu, fără însă ca locul exact să fie ştiut.
Printre cei prezenţi la Sighet s-au aflat preşedintele PNŢ Maniu-Mihalache, Radu Rizescu, preşedinte PNŢ Maramureş, doctorul Gheorghe Şiman şi doctorul Corneliu Taloş, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Maramureş.
Petrea Dulgheru a mai ţinut să precizeze că este foarte mulţumit şi bucuros că în acest an Maniu a fost comemorat şi la Bădăcin-Sălaj, localitatea sa natală, unde recent a fost deschisă o casă memorială dedicată acestuia, demers la care a contribuit şi el.
Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an şi jumătate. Maniu a murit în temniţa de la Sighet pe 5 februarie 1953.
Memorialul de la Sighet, un loc în care orice român ar trebui să ajungă
Memorialul de la Sighet, amenajat în celulele fostei închisori comuniste, este o veritabilă enciclopedie a rezistenţei anticomuniste din România, cu o cantitate impresionantă de materiale documentare, inclusiv mărturii audio şi video ale foştilor deţinuţi. Este un loc în care orice român ar trebui să ajungă măcar o dată în viaţă şi să fie prezent acolo şi cu sufletul, pentru a înţelege mai bine ce a însemnat instalarea regimului comunist în România şi cât de greu le-a fost celor care au încercat să reziste.
Câţiva suceveni, majoritatea membri sau foşti membri ai PNŢCD, au o tradiţie de a participa în fiecare an la activităţile comemorative dedicate lui Iuliu Maniu.