O femeie în vârstă de 50 de ani, din municipiul Vatra Dornei, s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui autoturism sub influența alcoolului deși a fost verificată cu etilotestul la aproape 24 de ore după ce a fost implicată într-o tamponare. Femeia nu a știut, și probabil că multă lume nu știe, că există o prevedere legală care stipulează că o persoană implicată într-o tamponare nu are voie să bea până nu raportează evenimentul rutier și nu este testată cu etilotestul, indiferent de timpul care se scurge.
Joi, 6 februarie, în jurul orei 9.30, la Postul de Poliție Dorna Arini s-a prezentat o femeie din Vatra Dornei, care a solicitat eliberarea unei autorizații de reparație pentru un autoturism Fiat, declarând că în ziua anterioară, în jurul orei 12.00, a provocat un accident soldat cu pagube materiale doar la mașina sa.
Cu ocazia deplasării la fața locului s-a stabilit că femeia a condus autoturismul menționat pe DJ 174 din Dorna Arini, iar într-o curbă la stânga a pierdut controlul asupra direcţiei de mers. Mașina a ieșit în decor, rezultând doar avarii. Aceasta a declarat faptul că se afla singură în autoturism și nu a suferit leziuni.
Polițiștii au pus-o pe femeie să sufle în etilotest, rezultând concentrația de 0,67 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Aceasta a declarat că a consumat alcool în seara zilei de 5 februarie, deci după tamponare, însă asta nu a ajutat-o prea mult.
Articolul 78 din OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, prevede că șoferilor implicaţi într-un accident de circulaţie le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
Legea nu face diferențieri la o tamponare, astfel că femeia din Vatra Dornei s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului. În cazul ei, sunt așteptate pentru confirmare probele de sânge, care este de așteptat să se cifreze în jurul valorii de 1,2 la mie.
Așadar, există posibilitatea ca aceasta să nu fi fost băută la momentul tamponării, însă în fața legii asta nu o ajută. Această prevedere a fost introdusă tocmai pentru a nu se putea invoca un eventual consum de alcool după evenimentul rutier.