Casa Asigurărilor de Sănătate Suceava a fost desemnată, începând din această lună, prin ordin al preşedintelui CNAS, să asigure terapia cu medicamente cu acţiune antivirală directă (interferon-free) destinate tratamentului hepatitei cronice C şi cirozei hepatice C, pentru pacienţii adulţi.
Preşedintele – director general al CAS Suceava, Victor Cristi Bleorţu, a informat, printr-un comunicat de presă, că bugetul iniţial alocat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava pentru acest tip de tratament este în valoare de 928.000 de ei.
Medicii prescriptori pentru pacienţii adulţi sunt medici din specialitatea gastroenterologie şi din specialitatea boli infecţioase, aflaţi în contract cu CAS Suceava. Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament prevăzute în protocolul terapeutic specific. „Pacienţii vor fi informaţi de medic cu privire la terapia antivirală recomandată, la modalitatea de administrare, la reacţiile adverse şi interacţiunile medicamentoase şi vor semna formularele tipizate necesare”, arată directorul Bleorţu.
La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului pacientul trebuie să prezinte medicului curant flacoanele goale ale medicamentului prescris
Potrivit acestuia, o condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este ca pacientul să-şi monitorizeze tratamentul mergând la medicul curant pentru consultaţii şi analize, ori de câte ori acesta îl programează sau în cazul unor reacţii adverse sau dacă starea de sănătate o impune.
Determinările cantitative ARN-VHC (viremiile) se vor realiza în mod gratuit, fiind obligatorii pentru iniţierea şi monitorizarea tratamentului.
Persoanele asigurate care beneficiază de tratament antiviral fără interferon vor primi de la medicul curant câte o prescripţie medicală gratuită la fiecare 28 de zile, care poate fi eliberată de farmaciile în contract cu CAS Suceava.
Victor Cristi Bleorţu a precizat că la 12 săptămâni de la terminarea tratamentului pacientul trebuie obligatoriu să efectueze viremia (analiză gratuită) care atestă obţinerea rezultatului terapeutic. Viremia obligatorie pentru monitorizarea tratamentului se va efectua în baza documentelor primite de la medicul curant (buletine de testare sau vouchere) numai în laboratoarele autorizate şi evaluate conform dispoziţiilor legale, nominalizate pe site-ul CNAS.
La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului pacientul trebuie să prezinte medicului curant (prescriptor) flacoanele goale ale medicamentului prescris, prin acesta asumându-şi şi totodată confirmând faptul că a luat în proporţie de 100% medicamentele prescrise.
Pe site-ul CNAS – www.cnas.ro, la rubricile Informaţii pentru Asiguraţi- Medicamente- Asiguraţi-Tratament fără interferon 2020 şi Informaţii pentru Furnizori – Medicamente – Furnizori- Tratament fără interferon 2020 sunt postate toate informaţiile necesare atât pentru pacienţi, cât şi pentru medicii prescriptori.