Volumul de activitate pentru judecătorii care activează în judeţul Suceava variază de la o instanţă la alta, iar cifrele se încadrează într-o plajă destul de mare.
Potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de conducerea Curţii de Apel Suceava, cea mai intensă activitate o au magistraţii de la Judecătoria Vatra Dornei. Aici, în cursul anului 2019, judecătorii care au lucrat efectiv au avut de analizat 2.047 de dosare, ceea ce reprezintă un volum de muncă imens.
Şi la Judecătoria Suceava magistraţii au avut mult de muncă, volumul de activitate pentru fiecare persoană fiind în medie de 1.470. La polul opus, în ceea ce priveşte judecătoriile, situaţiile cele mai bune sunt la Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi. La prima instanţă, media de dosare pe judecător este de 992, în timp ce la Rădăuţi un magistrat a avut de analizat, în medie, 994 de dosare.
Totuşi, sunt instanţe şi cu dosare mai puţine care revin fiecărui magistrat. Este vorba de Tribunalul Suceava şi Curtea de Apel Suceava. E drept, cauzele care ajung aici sunt mai complexe şi astfel există o explicaţie.
Din datele prezentate, un judecător de la Tribunalul Suceava a avut de analizat, în medie, 611 cauze, în timp ce pentru un magistrat de la Curtea de Apel Suceava încărcătura medie a fost de 439 de dosare.
Ca nivel total de activitate, instanţele care îşi desfăşoară activitatea pe raza Curţii de Apel Suceava au avut de soluţionat anul trecut un număr de 120.236 de cauze, cu peste 6.500 mai puţine faţă de 2018.
Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cristinel Grosu, a arătat că eficienţa ar putea fi mai bună, iar judecătorii ar putea fi degrevaţi de o parte din dosare dacă schema de personal ar fi completă. În momentul de faţă, din cele 231 de posturi de judecător sunt ocupate 198, ceea ce înseamnă un grad de ocupare de 85,71%.