Guvernul României a aprobat, în şedinţa de ieri, hotărârea prin care Muzeul Bucovinei devine Muzeul Naţional al Bucovinei. Hotărârea de Guvern vine în continuarea celei adoptate în august 2019, când muzeului i-a fost acordată titulatura de muzeu de importanţă naţională.
Directorul muzeului, dr. Emil Ursu, a declarat că schimbarea de denumire nu va aduce modificări în ceea ce priveşte finanţarea sau subordonarea, instituţia rămânând sub autoritatea Consiliului Judeţean Suceava. Muzeul Bucovinei a trecut în subordinea Consiliului Judeţean Suceava, din subordinea Ministerului Culturii, în anul 2003.
Ştampilele, imprimatele, siglele, certificatele de înmatriculare ale celor patru autovehicule din dotarea muzeului trebuie schimbare „de îndată” cu noua titulatură, operaţiune ale cărei costuri sunt estimate de directorul Ursu la circa 3.000-4.000 de lei.
Motivul care a stat la baza recunoaşterii Muzeului Bucovinei ca fiind de importanţă naţională este faptul că în patrimoniul muzeului se află colecţii unicat la nivel naţional, printre care Cetatea de Scaun a Sucevei şi colecţii unice în cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii, colecţia de Scolytide şi colecţia de Malofage ”Ştefan Negru”.
Muzeul Bucovinei are ca obiect de activitate cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber.
Menţionăm că în acest an, de Ziua Culturii Naţionale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit Muzeului Bucovinei Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, în semn de apreciere pentru contribuţia deosebită avută la cercetarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional, constituind un exemplu de excelenţă în muzeologie. Este cea mai înaltă distincţie conferită de preşedinte unei instituţii publice din judeţul Suceava.