Pe tot parcursul săptămânii 27-31 ianuarie 2020, la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ”Sf. Andrei” din Gura Humorului s-a derulat o serie de activităţi menite să ofere elevilor soluţii pentru stoparea violenţei de orice fel în şcoală, activităţi aflate în concordanţă cu obiectivele campaniei „RESPECT”, lansată şi promovată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.
Joi, 30 ianuarie 2020, sub genericul „Alege să fii fericit! Spune NU violenţei!”, la nivelul şcolii a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei în şcoală. Activitatea face parte din proiectul educaţional ”Adolescenţă fără violenţă”, derulat la nivelul şcolii, proiect care se află deja la a doua ediţie şi care îşi propune să promoveze ideea de educare a elevilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al zilei fiind: ”Combatem violenţa prin cuvinte magice, dragoste universală, nonviolenţă şi pace”. Echipa de proiect, formată din prof. Maria Simeria, prof. Mariana Chichifoi, prof. Raluca Elena Cojoleancă, prof. Dumitriţa Doiniţa Dabija şi prof. Militina Cleopatra Culidiuc, a coordonat activităţile din cadrul proiectului: dezbatere interactivă privind fenomenul violenţei în rândul elevilor, exersarea tehnicilor de gestionare a emoţiilor în vederea realizării şi conservării stării de bine în rândul elevilor, dezvoltarea relaţiilor colegiale bazate pe armonie şi toleranţă, în care trebuie să primeze puterea de convingere a cuvântului şi nu violenţa.
Identitatea vizuală a activităţii a fost asigurată prin realizarea de banderole cu mesaje antiviolenţă, confecţionarea de postere cu mesaje care condamnă violenţa şi îndeamnă la cooperare, asertivitate şi înţelegere.
Elevii de la clasele de profesională au vorbit apoi despre semnificaţia zilei internaţionale a nonviolenţei colegilor, au împărţit stickere cu feţe zâmbitoare şi bomboane celor mici, mesaje antiviolenţă celor mari, au amenajat o expoziţie cu materialele realizate. „Ceea ce au vrut să sublinieze elevii participanţi la proiect a fost faptul că, mesajul de <dragoste, nonviolenţă, pace şi prietenie> transmis elevilor, trebuie să dureze, să se manifeste în fiecare zi şi să ducă la formarea comportamentelor non-violente permanente în şcoala în care învaţă”, au declarat organizatorii.