Comunitate iudaică din lume celebrează în această perioadă finalizarea celui de-al 13-lea ciclu de 7 ani de citire integrală a Talmudului, sărbătoare numită Siyum HaShas. 50 de rabini din Israel au ales să marcheze acest eveniment ieri, la Sinagoga Gah din Suceava. La ceremonie au participat membri ai Comunităţii Evreilor din Suceava, precum şi preşedintele Comunităţii Evreilor din Botoşani, David Iosef. Rabinul Tobias a explicat că au ales să sărbătorească Siyum HaShas la Suceava în memoria rabinul Yehuda Meir Shapira, născut la Suceava, în 1887, cel care a iniţiat acest program de studiu.
„Talmudul nostru sfânt, care conţine cele mai importante învăţături din religia iudaică, este scris pe 2.711 pagini. În toate timpurile a fost studiat şi învăţat de rabinii şi înţelepţii poporului nostru şi doar fragmente erau învăţate de toţi evreii. Acum 133 de ani, la Suceava se năştea, în familia rabinului Shapira, un copil genial, Yehuda Meir, care la 16 ani a scris o lucrare de astronomie prin care a uimit toţi rabinii şi înţelepţii. I se spune copilul minune din Suceava. Aici, pe meleagurile Sucevei, tânărul Yehuda Meir Shapira s-a gândit că tot Talmudul ar trebui studiat şi învăţat. În 1924, când avea 37 de ani, cu talentul său retoric a propus la un congres mondial rabinic ca toţi evreii din întreaga lume să citească zilnic o pagină de Talmud. Astfel, în 2.711 zile toţi evreii pot să termine de citit tot Talmudul şi toţi citesc aceeaşi pagină în aceeaşi zi. De aceea am considerat potrivit să venim aici, unde s-a născut această idee care a cucerit tot poporul evreu”, a spus rabinul Tobias.
Primul ciclu de 7 ani de studiu al Talmudului a început în data de 11 septembrie 1923, la Lublin, în Polonia, de unde s-a generalizat ulterior în toată lumea. „Dacă toată casa lui Israel, în orice loc în lume, va învăţa în aceeaşi zi aceeaşi pagină (...), va fi aceasta o expresie concretă a unirii supreme dintre Dumnezeu, Tora şi Israel”, spunea rabinul Shapira.
Al 13-lea ciclu de studiu al Talmudului s-a încheiat pe 4 ianuarie 2020 şi următorul a început a doua zi, urmând să fie încheiat pe 7 iunie 2027. Siyum HaShas marchează atât sfârşitul ciclului anterior, cât şi începutul următorului şi se sărbătoreşte prin discursuri inspiraţionale, cântece şi dansuri. În SUA, numărul mare de participanţi face ca celebrarea să aibă loc pe stadioane.
Menţionăm că rabinul Yehuda Meir Shapira a murit în 1933, la 45 ani, de tifos, la Lodz, unde plecase în interes de serviciu. A fost înmormântat la Lublin, într-un cimitir distrus în mare parte de nazişti la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial. Mormântul său a fost găsit însă intact şi în septembrie 1958 fratele său a reuşit să transfere osemintele la un cimitir din Ierusalim.
Evenimentul de ieri de la Sinagoga Gah a fost organizat pentru prima dată la Suceava, la iniţiativa organizaţiilor Ştefăneşti – Israel şi Iaşi-Israel.