Ziua de luni, 3 februarie, va fi una mixtă în justiţia suceveană. Şi asta pentru că doar o parte dintre judecători vor continua protestul demarat miercuri şi care a continuat neîncetat până ieri.
Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava nu vor intra decât în şedinţele în care se pun în discuţie urgenţele, în timp ce procesele care nu sunt din această categorie vor fi amânate.
Tot luni, la amiază, este programată Adunarea Generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, ocazie cu care se va stabili care este modalitatea în care se va acţiona în perioada următoare.
Nu la fel stau lucrurile şi la Tribunalul Suceava, care a comunicat săptămâna aceasta că judecătorii nu vor intra în sălile de judecată până vineri, 31 ianuarie. Cum între timp nu a venit nici o altă comunicare, cel mai probabil activitatea de la Tribunalul Suceava se va desfăşura normal.
Decizia de a înceta activitatea în instanţele din Suceava a venit pe fondul eliminării „pensiilor speciale”, măsură adoptată de Camera Deputaţilor cu o largă majoritate.
Totuşi, magistraţii suceveni au amintit că în jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a stabilit că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, prin Decizia nr. 873/2010 statuându-se că „principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu".
De asemenea, prin rezoluţiile nr. 40/32 şi nr. 40/146 din anul 1985, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a statuat că "durata mandatului judecătorilor, independenţa acestora, siguranţa lor, remuneraţia corespunzătoare, condiţiile de muncă, pensiile şi vârsta de pensionare sunt în mod adecvat garantate prin lege ".
În plus, art. 6.4 din Carta Europeană privind statutul judecătorilor prevede că magistraţii au dreptul la "plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remuneraţii primite pentru activitatea jurisdicţională".