Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 30 ian 2020 - Anul XXV, nr. 23 (7328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Oxidarea, inflamația și toxicitatea – trei stări patologice pe care nu ni le dorim

Oxidarea, inflamația și toxicitatea sunt cuvinte care nu sună bine deloc. Chiar dacă uneori nu le cunoaștem relația exactă cu fiziologia umană, înțelegem că au de a face cu generarea unei stări inferioare celei de sănătate optimă. Acestea sunt stări patologice pe care nu vrem să le avem în corp. Cel puțin, nu la un nivel la care sunt scăpate de sub control și devin dăunătoare.

Oxidarea este, în esență, combinarea chimică a unei substanțe oarecare cu oxigenul într-un proces care provoacă, în mod obișnuit, niște schimbări destul de drastice în substanța oxidată. De exemplu, ruginirea fierului lăsat pradă intemperiilor este un proces de oxidare în plină desfășurare. Și ce se întâmplă atunci când metalul ruginește? În principal se alterează până la punctul în care își pierde integritatea ceea ce îi accelerează deteriorarea.La nivelul corpului uman, se manifestă stresul oxidativ ce este cauzat de un dezechilibru între producția de oxigen reactiv și capacitatea sistemului biologic de a detoxifica cu rapiditate reactivii intermediari sau de a repara cu ușurință prejudiciile rezultate. Se consideră că stresul oxidativ provoacă apariția mai multor boli și contribuie la fiziopatologia unor numeroase afecțiuni frecvent întâlnite la vârstnici: boala Parkinson, insuficientă cardiacă, infarctul miocardic, boală Alzheimer, sindromul de oboseală cronică etc. De asemenea, când este prezent pe termen scurt, stresul oxidativ poate avea un rol important în procesul de îmbătrânire.

Inflamația este una dintre primele reacții ale sistemului imunitar față de o infecție sau o iritație. De exemplu, când o persoană are glezna luxată. Locul arată umflat și înroșit și dă senzații dureroase și fierbinți. Inflamația este modalitatea corpului de a se vindeca, deoarece, din punct de vedere fiziologic, este provocată de o creștere a fluxului sanguin care sporește aportul de globule albe și alte substanțe chimice benefice, ce se grăbesc să salveze zona inflamată. Inflamația mai poate fi asociată și cu artrita cronică, astmul, depresia și bolile neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson și scleroza multiplă.

Toxicitatea este dată de otrăvuri sau toxine ce se întâlnesc în natură, inclusiv în alimente și în produsele industriale de genul detergenților de uz casnic, solvenților și compușilor chimici. Suntem expuși chiar și la toxinele produse de corpul nostru. Aceste endotoxine sunt gestionate de către o mulțime de sisteme de detoxificare aflate în special în ficat, dar pot fi întâlnite peste tot în corp. Așa cum este de așteptat, toxinele provoacă boli dacă sunt introduse în țesuturi; și totuși, interesant este că organismele, inclusiv cele umane, produc toxine. De fapt, unele vietăți au nevoie de toxine pentru a supraviețui. Șerpii veninoși, de exemplu, își folosesc veninul pentru a omorî sau imobiliza prada, iar unele plante produc cianură pentru a împiedica alte organisme să le consume. Un organism, inclusiv cel al omului, conține toxine ca produși principali sau secundari ai metabolismului obișnuit. Corpul trebuie să le descompună sau să le elimine înainte ca ele să atingă un nivel periculos.

Metaforic vorbind, oxidarea, inflamația și toxicitatea se desfășoară și în cadrul societății. Gândirea sau memoria noastră pot să devină „ruginite”, iar noi ne pierdem capacitatea de a fi flexibili mintal, intuitivi, creativi și originali. Stările negative precum furia, supărarea, mânia, frica și traumele pot crea inflamații la nivelul creierului și al sistemului nervos în general. Putem vorbi chiar de o așa-numită „inflamare emoțională”, după cum o denumește doctorul neurolog David Perlmutter. Credințele nocive și reacțiile emoționale nefaste ale creierului pot determina o gândire care să se manifeste cu violență prin diferite comportamente pe care societatea le consideră uneori inacceptabile. Din fericire, există un remediu fizic despre care vom vorbi în articolele viitoare: antioxidanții, antiinflamatoarele și detoxifianții care ne ajută corpul să se vindece și care facilitează avansarea psihicului până la o stare optimă de sănătate și echilibru.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oxidarea, inflamația și toxicitatea – trei stări patologice pe care nu ni le dorim.
 Vizualizări articol: 1722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Oxidarea, inflamația și toxicitatea – trei stări patologice pe care nu ni le dorim5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei