Cazuri dese de tineri consumatori de droguri prinşi în trafic, în timp ce se deplasează cu maşini pe timp de noapte, venind sau plecând de la petreceri, au fost depistate de poliţiştii din zona Rădăuţi-Vicov. Este încă un indiciu clar al numărului important de consumatori de droguri în judeţul nostru, în special canabis şi etnobotanice. Faptul că cei care consumă astfel de substanţe se mai urcă şi la volan şi nu ezită să conducă arată, dacă mai era nevoie, gradul ridicat de inconştienţă şi riscul de producere a unor noi accidente grave.
Patru cazuri de acest gen au fost depistate în ultima perioadă în urma opririi pentru control a unor maşini la Vicovu de Jos, Frătăuţii Noi şi Frătăuţii Vechi, autoturisme în care se aflau câte doi-trei-patru tineri.
Un prim indiciu pentru poliţiştii care au oprit maşinile a fost mirosul înţepător din interiorul maşinilor. S-a mai constatat că tinerii aveau privire înceţoşată şi nu erau coerenţi, mai ales atunci când li s-au pus mai multe întrebări. În urma controalelor, în maşini şi asupra tinerilor s-au găsit substanţe interzise ce au fost trimise la laboratorul de specialitate, pentru a se stabili clar despre ce droguri este vorba.
Un ultim caz este din noaptea de luni spre marţi, când un echipaj de la Secţia Rurală Gălăneşti a oprit pentru control, în jurul orei 2.00 din noapte, un autoturism care se deplasa dinspre Bivolărie spre Vicovu de Jos. În maşină erau trei băieţi şi o fată, toţi din municipiul Rădăuţi. În urma efectuării percheziţiilor corporale şi în maşină, poliţiştii au găsit pliculeţe cu substanţe vegetale şi foiţe pentru confecţionarea ţigaretelor. Tinerii au recunoscut că au fumat ţigări confecţionate din pliculeţele cu substanţele vegetale, inclusiv şoferul. Aşa cum se procedează în toate cazurile de acest gen, s-au recoltat probe de sânge şi urină în vederea certificării presupusului consum de substanţe interzise.
Faţă de cei prinşi la volan s-au întocmit dosare penale pentru comiterea infracţiunii de „conducere a unui autoturism sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”. Infracţiunea prevăzută de Codul Penal este aceeaşi, şi la consum de alcool, şi la consum de droguri.
După cum am arătat recent în cotidianul nostru, poliţiştii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava se aşteaptă, în acest an, la o creştere a consumului de droguri în judeţul Suceava, pe un trend ascendent la nivel naţional. Cele mai traficate sunt drogurile ieftine, canabisul şi mai ales etnobotanicele, care se vând cu 10-20 de lei pliculeţul. Acestea din urmă sunt o provocare pentru structurile de combatere a crimei organizate deoarece pe piaţă apar mereu produse noi, din substanţe puţin cercetate sau chiar necunoscute. Specialiştii avertizează că substanţele cu efect psihoactiv denumite generic etnobotanice au efecte greu de controlat şi sunt de regulă mai toxice decât canabisul.
Combaterea consumului de droguri nu este deloc uşoară, însă poliţiştii specializaţi fac eforturi pentru a ţine sub control fenomenul, prin metodele lor specifice.