La finele anului trecut, nouă elevi ai Colegiului Naţional ”Petru Rareş” Suceava, însoţiţi de prof. Georgeta Colăcel şi Cristina Maria Lucaci, au realizat o mobilitate de formare în Sulmona, Italia, la Liceul Lingvistic „Gianbatista Vico”. Mobilitatea a fost realizată în cadrul proiectului Erasmus + „ACIDE”, proiect în cadrul căruia colegiul sucevean îi are ca parteneri pe Liceul Lingvistic „Gianbatista Vico” Sulmona - Italia şi Liceul „Jean Bart” Dunkerque - Franţa.
Pe parcursul acestei mobilităţi, elevii au participat activ la şapte ateliere de lucru: Limbi şi Literaturi Europene, Soft Skills, Dezbateri, Atelier de Scriere Creativă, Alimentaţia şi Globalizarea, Portretul European şi Portretul Creativ.
Fiecare atelier a fost conceput pentru a dezvolta competenţe specifice necesare reuşitei şcolare şi integrării sociale: comunicare în limbi străine (engleză şi franceză), responsabilitate socială şi civică, capacitate de iniţiativă şi spirit întreprinzător, competenţe digitale.
Miruna Drelciuc, elevă participantă, a menţionat că „experienţa din Sulmona, Italia, mi-a schimbat perspectiva asupra multor lucruri. (...) Grupul format s-a dovedit a fi divers şi complex, şi aşa am acumulat multe cunoştinţe de la ceilalţi participanţi şi am împărtăşit cele mai frumoase momente”.
La rândul său, o altă elevă a Colegiului ”Petru Rareş”, Cosmina Anisoi, a mărturisit că „activităţile din cadrul proiectului au fost foarte diverse, de la dezbateri academice la competiţii de orientare, şi ne-au permis să legăm prietenii, atât cu elevii italieni, cât şi cu cei francezi. În plus ne-au ajutat să ne <legăm> ca grup, dar şi să ne dezvoltăm anumite abilităţi individuale”.
Andrei Coca, elev: ”Peninsula Italică a fost centrul civilizaţiei europene timp de sute de ani, iar prin acest proiect cele trei surori latine, România, Franţa şi Italia, s-au unit luând parte la proiectul european ACIDE. Acest proiect nu este o simplă excursie şcolară. Proiectul are ca rol dezvoltarea viitorilor cetăţeni ai Uniunii Europene prin educaţie. Participarea la diferitele workshopuri ne-a oferit prilejul de a fi aproape de oameni frumoşi, de a face amintiri şi mai presus de toate de a ne cunoaşte pe noi înşine”.
George Găitan: „Încă sub imperiul emoţiilor după ce am călcat în <mihi patria>, obârşia poetului Ovidiu, îmi face o deosebită plăcere să vorbesc despre oamenii pe care i-am cunoscut şi despre schimbul de perspective pe care orice astfel de experienţă îl oferă”.
Sergiu Codină: „În primul rând, una dintre cele mai reuşite experienţe de tip Erasmus la care am luat parte s-a desfăşurat în decursul unei săptămâni pline de activităţi, prin care am reuşit să înţeleg mai bine valorile europene şi să interacţionez cu elevi de alte naţionalităţi”.
Ruxandra Mihailiuc: „Pentru că am mai fost în proiecte Erasmus, nu mă aşteptam ca schimbul de experienţă din Italia să mă uimească. Relaţiile pe care le-am format şi întărit în cadrul mobilităţii de români, împreună cu atelierele organizate de profesori pasionaţi şi oamenii plini de căldură au făcut dintr-o experienţă plăcută una extraordinară”.