Comisari ai Gărzii de Mediu Suceava au verificat, ieri, depozitul de deşeuri de la Moara, după ce, săptămâna trecută, hârtii, cartoane şi material plastic au fost împrăştiate de vânt pe o rază de circa un kilometru pe câmpurile din jur. Comisarul-şef Adriana Iordache a declarat că a fost la faţa locului şi, la momentul controlului, zona era deja salubrizată de angajaţii depozitului şi au demarat lucrări care să prevină astfel de incidente. Astfel, gardul de protecţie este înălţat cu încă 6 metri. Stâlpii au fost amplasaţi, mai trebuie fixată plasa.
De asemenea, în perioadele cu vânt puternic operatorii vor fi anunţaţi că se sistează descărcarea deşeurilor în depozit. Măsura este una temporară, pe maximum 30 de zile, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, până la finalizarea unui tunel de plasă de sârmă cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, unde vor fi descărcate deşeurile atunci când vântul suflă cu intensitate mare.
„Administratorii depozitului respectă tehnologia, în fiecare seară acoperă deşeurile cu un strat de pământ. Deşeurile care au ajuns pe câmp nu proveneau de pe platformă, ci în mod clar de la maşinile care s-au descărcat”, a subliniat comisarul-şef Adriana Iordache.
În ceea ce priveşte mirosul reclamat, şefa Gărzii de Mediu Suceava a declarat că acesta nu provine de la depozitul de deşeuri, ci cel mai probabil de la câmpurile de alături, de la o fermă de porci sau/şi de la staţia de biogaz din apropiere.
Pentru incidentul de săptămâna trecută, primul de acest gen, Garda de Mediu a sancţionat administratorul depozitului de deşeuri de la Moara cu avertisment şi a dispus măsuri de prevenire a unor evenimente similare.
Administratorul depozitului, Valerian Popovici, a declarat că toate gunoaiele împrăştiate au fost strânse şi, după cântărire, cantitatea estimată iniţial a fi fost de 4-5 tone s-a dovedit a fi de 896 de kilograme.