Modificările legislative care aduc o serie de puteri sporite poliţiştilor, atât cu privire la constatarea unor infracţiuni cât şi în privinţa siguranţei lor, au intrat oficial în vigoare din data de 26 ianuarie.
Modificarea care a stârnit cele mai multe discuţii este legată de posibilitatea poliţistului de a intra într-o casă, fără mandat. Este important de ştiut că aceste pătrunderi în case, fără mandat, se fac doar în anumite situaţii.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a transmis, ieri, că poliţiştii vor putea intra într-o locuinţă, fără a avea acordul proprietarului şi fără aviz de percheziţie, dacă au indicii că acolo cineva se află în pericol (cum ar fi victima unei violenţe domestice ori pentru a preveni răspândirea unei epidemii) – dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înăuntru, etc. De asemenea, poliţistul poate pătrunde într-o locuinţă pentru a prinde autorul unei acţiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist.
Este o prevedere menită să nu mai permită repetarea situaţiei dramatice din „cazul Caracal”, când poliţiştii nu au putut intra în casa criminalului pentru că nu aveau mandat.
În cazul unui control corporal, poliţistul poate cere cetăţeanului să ţină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetăţeanului să stea în poziţie culcat sau în orice altă poziţie pe care poliţistul o consideră inofensivă.
Noutăţi importante sunt legate şi de legitimarea persoanelor. La solicitarea poliţistului, persoana are obligaţia de a înmâna acestuia actele de identitate şi de a comunica informaţiile necesare stabilirii sau, după caz, verificării identităţii sale. Cei care nu se supun vor încasa amenzi de trei ori mai mari.
Poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei, verbal, motivul legitimării.
Prin noile prevederi legale s-au propus şi s-au adoptat măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin aceasta înţelegându-se instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi fizice a poliţistului.
Noutăţile sunt aduse de Legea nr. 192 din 25.10.2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.