Blocarea şi retragerea de la vânzare a medicamentului ranitidină, recomandat pentru reducerea cantităţii de acid din stomac, are impact minim asupra pacienţilor şi farmaciilor din judeţul Suceava, şi asta deoarece, pe de o parte, cantitatea existentă în farmacii este foarte mică, iar pe de altă parte marea majoritate a celor care îl luau au renunţat la el demult. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Suceava, Doiniţa Cocriş, a declarat, ieri, că în farmaciile din judeţ existau maximum 200 de cutii cu acest produs, că „nu este un medicament care să mai conteze”. „Era depăşit şi ca moleculă; în ultimii ani au apărut molecule noi, superioare şi destul de ieftine, pe care medicii le prescriu. În farmacii mai există în cantităţi mici, câteva folii”, a afirmat Doiniţa Cocriş. Ea a mai spus că în urmă cu mai mulţi ani, produsul era foarte solicitat - „pacienţii îl foloseau aproape ca pe pâine”.
Medicamentele pe bază de ranitidină au fost blocate la vânzare în farmacii, de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), după ce Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului a suspendat certificatele de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice. Sunt blocate atât produsele farmaceutice cu administrare orală, cât şi soluţia injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate.
ANMDMR informează, în acest context, profesioniştii din domeniul sănătăţii asupra disponibilităţii pe piaţă a unor tratamente alternative şi recomandă pacienţilor să-şi consulte medicul în acest sens.