Ţinutul Bucovinei a devenit obiect de propagandă pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
În cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc pe 22 ianuarie, când Ucraina a celebrat 101 ani de la Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană, şeful statului vecin a spus, nici mai mult nici mai puţin, că în 1918 România a ocupat Bucovina de Nord.
„În urmă cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei.
Visele pentru care au trăit şi au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o ţară independentă şi unită. Acesta este un citat din actul Sluca care anunţă unificarea într-un singur stat independent şi a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR şi ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piaţa Sofia din Kiev. În sfârşit s-a ivit şansa de a crea o ţară independentă şi unită. Ambiţiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolşevicilor, o bună parte din teritoriile Galiţiei au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a declarat Volodomir Zelenski.
Conferenţiar universitar doctor Radu Florian Bruja, de la Facultatea de Istorie-Geografie, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, este de părere că această declaraţie a fost făcută în cadrul unui discurs naţionalist, care s-a adresat unei anumite categorii de alegători.
„Bucovina, în sens istoric, reprezintă un patrimoniu istoric şi cultural, aparţinând ambelor popoare, român şi ucrainean. Nu exista o Bucovină de Nord şi o Bucovină de Sud. Teritoriul preluat de casa de Habsburg la 1774/1775 aparţine ambelor naţiuni. Contextul istoric de la 1918 a aranjat harta politică într-un anumit fel. România s-a aliniat, la acel moment, contextului internaţional declanşat de situaţia nesigură creată de prăbuşirea Austro-Ungariei şi a Imperiului Rus. Dincolo de nenorocirile secolului al XX-lea, prin tratatul încheiat în 1997, între Ucraina şi România problema teritorială şi naţională s-a încheiat”, a precizat conferenţiarul universitar Radu Florian Bruja.