COMUNA ADÂNCATA, cu sediul în Localitatea Adâncata, Strada Principala nr. 117, Judeţul Suceava, cod poştal 727005, a semnat Contractul de finanțare nr. 5018 în data de 17.12.2019 pentru proiectul cu titlul „MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII ŞCOLARE ÎN COMUNA ADÂNCATA, JUDEŢUL SUCEAVA” Cod SMIS: 123377, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 10. Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de investiții 10.1 Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.
Valoarea totală a proiectului este de 4.887.991,84 lei, din care finanţarea nerambursabilă este în sumă de 4.784.401,00 lei.
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014 - 2020 este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, iar Organismul Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord - Est este Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.
Obiectivul general al proiectului propus îl constituie îmbunătăţirea infrastructurii de educaţie la nivelul comunei Adâncata și implicit a procesului educaţional, prin crearea de noi spaţii necesarii derulării activităţii educaţionale în cadrul şcolii gimnaziale „Ioan Băncescu” Adâncata.
Investiţiile în educaţie, în îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale reprezintă o permanentă preocupare a autorităţilor publice locale. Pe lângă numeroasele considerente importante ce contribuie la o educaţie de calitate, condiţiile unităţilor de învăţământ în care copiii învaţă au o importanţă majoră. De aceea se impune un interes considerabil în a construi clădiri corespunzătoare desfăşurării activităţilor didactice. Interesul faţă de infrastructura educaţională a comunei Adâncata există atât din partea conducerii Şcolii Gimnaziale „Ioan Băncescu”, cât şi a Primăriei. În momentul de faţă activitatea de educație fizică se desfăşoară într-un corp de clădire care nu corespunde normativelor de proiectare a şcolilor. Astfel, în vederea realizării obiectivului propus, acela de a dezvolta și îmbunătăţi infrastructura educaţională şi de a crea condiţii calitative pentru desfăşurarea proceselor didactice, se impune construirea unei săli de sport și dotarea acesteia cu echipamente specifice. Prin prezentul proiect, în realizarea construirii noii infrastructuri se vor lua în considerare aspecte privind soluţiile eficiente energetic şi responsabile faţă de mediu, impact redus asupra mediului, crearea unor condiţii de igienă corespunzătoare, dar şi economisirea de fonduri pentru operarea clădirii.
În plus, obiectivul general al proiectului contribuie la o creştere a nivelului calitativ şi de performanţă a procesului educaţional, cât şi la creşterea gradului de participare la nivelul învăţământului gimnazial. Aceste obiectiv se regăseşte şi în Strategia de dezvoltare locală durabilă a comunei Adâncata, Judeţul Suceava, autorităţile locale asumându-şi susţinerea creşterii calităţii învăţământului gimnazial, prin: asigurarea infrastructurii necesare desfăşurării unui act educaţional de calitate, creşterea eficienţei, în speță a modului de utilizare a resurselor umane și materiale, corespondenţa între oferta educaţionala și cerinţele de pe piaţa muncii, respectiv contextul social, asigurarea egalităţii de şanse în accesul și utilizarea resurselor educaţionale. Pe termen lung investiţia va avea un impact pozitiv asupra educaţiei copiilor din comună Adâncata și va ajuta la stimularea dezvoltării mediului de afaceri local.
Obiectivele specifice ale proiectului
- Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale
- Organizarea unui program complementar învăţământului obligatoriu
- Achiziționarea unor servicii de natură a garanta implementarea proiectului în condiții de performanță
Perioada de implementare a proiectuluieste de 48 luni, respectiv între data 01.04.2018 și data 31.03.2022, aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Grupul țintăeste format din: Beneficiari direcţi: - populaţia tânără formată din elevii care vor participa atât la învăţământul obligatoriu cât şi cei care vor beneficia de facilităţile programului "Şcoala după şcoală"; - învăţătorii, profesorii şi ceilalţi angajaţi ai şcolii; Beneficiari indirecţi: - părinţii copiilor, atât cei care locuiesc în comună, cât şi cei ce lucrează în Vestul Europei, care pot spera la o educaţie corespunzătoare a acestora; - mediul de afaceri, care se poate dezvolta în viitor având în vedere posibilitate utilizării unor resurse umane superior educate; - comunitate locală şi zona în general care va fi influenţată şi motivată de existenţa unui tineret bine educat.