Trei unităţi şcolare din judeţ vor dispărea din reţeaua şcolară a judeţului, acestea fiind propuse spre desfiinţare începând cu anul şcolar 2020-2021.
Este vorba despre două grădiniţe cu program normal şi o şcoală gimnazială, din mediul rural, două dintre ele urmând să fie desfiinţate din cauza efectivelor mici de elevi.
Din toamnă nu va mai funcţiona Școala Primară Nr. 2 din Bilca, structură a Școlii Gimnaziale ”George Tofan” din comună. În cadrul unităţii, la începutul anului erau înscrişi 12 elevi de clasa a III-a, doi dintre ei retrăgându-se ulterior.
Astfel, începând din acest semestru, s-a luat decizia transferului lor la şcoala ”de centru”, unde sunt transportaţi zilnic cu microbuzul şcolar. Clasa în care au fost transferaţi are, în prezent, 27 de elevi.
„Școala nu mai funcţionează începând din acest semestru, iar din toamnă unitatea va fi desfiinţată”, a precizat insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean (IȘJ) Suceava.
O altă unitate care nu va mai funcţiona din anul şcolar 2020 – 2021 este Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Capu Câmpului, unde actualmente învaţă o grupă cu 27 de preşcolari.
”Grădiniţa funcţionează în clădirea fostei şcoli primare din comună, clădire care nu mai corespunde din punct de vedere al siguranţei şi igienei. Astfel, s-a lua decizia transferului preşcolarilor la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Capu Câmpului, aflată la 3 kilometri de GPN Nr. 2”, a mai explicat Cezar Anuţei.
Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 din Grămeşti, structură a şcolii gimnaziale din comună, este o altă unitate care, din toamnă, va fi desfiinţată.
11 preşcolari învaţă în grădiniţa Nr. 2, iar pentru anul următor se preconizează că vor fi doar 7.
Astfel, preşcolarii vor fi transferaţi la GPN Nr. 1, care se află la şcoala „de centru” a comunei, aflată la patru kilometru de GPN Nr. 2.
Preşcolarii vor fi transportaţi cu microbuzul şcolar.
Alte schimbări ale reţelei şcolare fac referire la transformarea unor grădiniţe cu program normal în unităţi cu program prelungit – grădiniţele din Moara Nica, Panaci şi Iacobeni.
Consiliile locale hotărăsc reţeaua şcolară
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, reţeaua şcolară se constituie la propunerea consiliilor locale din localităţile unde funcţionează şcolile respective.
„Inspectoratul Şcolar emite avizul conform la propunerea de reţea şcolară a Consiliului Local şi decizii pentru punerea în aplicare a procesului de reorganizare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Deciziile se comunică unităţilor şcolare implicate în procesul de reorganizare în cel mult 10 zile de la emiterea hotărârii consiliului local/consiliului judeţean”, informează IŞJ Suceava.
De regulă, principalul motiv pentru care consiliile locale solicită Inspectoratului Şcolar Suceava ca în planul de şcolarizare să fie propusă desfiinţarea unor şcoli/ structuri este scăderea efectivelor de elevi sub limitele prevăzute de lege: minimum 12 elevi la învăţământul primar şi minimum 10 elevi la învăţământul preşcolar (art. 63, al. 1 din Legea Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011).