sâmbătă, 18 ian 2020 - Anul XXV, nr. 13 (7318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

17-18 ianuarie

Simpozionul ,,Valori Naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ediția a VII-a, a debutat, vineri, la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Sala Auditorium „Joseph Schmidt” de la Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava” (USV) au debutat vineri, 17 ianuarie, lucrările Simpozionului Naţional "Valori Naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ediția a VII-a, la 9 ani de când Părintele Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania a fost chemat la Domnul.

În deschidere s-a intonat Imnul USV, urmat de o scurtă rugăciune. La eveniment, în cele două zile de desfăşurare, 17-18 ianuarie, participă, după cum a spus moderatoarea simpozionului, asistent univ. dr. Gina Puică - Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, „personalităţi academice, culturale și bisericești venite de la Alba Iulia, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Iași şi, desigur, Suceava”.

 

Un program în domeniul teologiei, posibil la USV

Invitat la eveniment, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a spus că „Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania a lucrat, a realizat tot ce înseamnă valoare națională, în folosul națiunii, al poporului. (...)   Bartolomeu Valeriu Anania a fost slujitor, creator de valori naționale, în domeniul lui de activitate, ca păstor duhovnicesc, ca maestru al condeiului”. Prezent la simpozion, rectorul USV, Valentin Popa, a ridicat problema înființării la universitatea suceveană măcar a unui program de teologie, „în singura universitate românească a Bucovinei, cu 7 monumente UNESCO, 7 extraordinare mănăstiri, și care, după mine, reprezintă inima ortodoxiei românești”. El a completat că, în conformitate cu legislația românească, „un program în domeniul teologiei, poate fi realizat nu numai prin voința USV, ci în special prin determinarea și hotărârea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a Mitropoliei Moldovei, a Patriarhiei Române, principalii, până la urmă, angajatori ai absolvenților unor astfel de programe de studii”.

La eveniment a fost prezent și prorectorul USV, Ştefan Purici, care a apreciat că Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania este o personalitate care și-a pus amprenta pe dezvoltarea Bisericii Ortodoxe, pe dezvoltarea Teologiei, dar și pe dezvoltarea Literaturii Române, „un ardelean care a lăsat în urma sa o operă pe care o analizăm de câțiva ani buni și o vom mai analiza mulți ani de acum în colo”.

 

Prof. univ. dr. Virgil Nistru Țigănuș a primit Marele Premiu „Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania”

Prima mare personalitate a culturii românești care a susținut o conferință în cadrul Simpozionului ,,Valori Naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ediția a VII-a, a fost Virgil Nistru Țigănuș, prof. univ. dr. din Galați, care a primit din partea organizatorilor și Marele Premiu „Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania”. 

Prof. univ. dr. Virgil Nistru Țigănuș a apreciat în prezentarea sa „Lumina cea adevărată în râurile de apă vie ale poeziei părintelui Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania” că toată creația literară a Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania „reprezintă un dialog între singura realitate din viața lumii, cum definea tânărul teolog în strălucita sa teză de licență, din anul 1948 – religia creștină revelată – și râurile de apă vie izvorâte, cum spunea cel mai talentat evanghelist, din inima celui drept credincios. (...) Credem că poemele părintelui Bartolomeu îmbogățesc rugăciunea care te sfințește prin sfințenia ei”. Prof. Virgil Nistru Țigănuș a adăugat că Bartolomeu Valeriu Anania a fost un „patriarh al culturii naționale înduhovnicite”, „un om al rugii înlăcrimate”.

 

Conferențiari

Programul conferințelor a continuat cu pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia – „Mitropolitul Bartolomeu Anania, O viață sub semnul Bunei Vestiri!”, pr. Ion Buga - „Surâsul Dacilor – O pledoarie pentru sublim”, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Carmen-Maria Bolocan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași și prof. dr. Pavel Lungu, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, monahia Elena Simionovici, Mănăstirea Voroneț (Tema: „Mitropolitul Bartolomeu - Valeriu Anania Nuvelist”).

Preotul Cezar Onesim și-a lansat cartea „Genealogia lui Mihai Eminescu din satul Călinești-Cuparencu”, 2019. Au mai susținut conferințe prof. univ. dr. Niculina Iacob, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, dr. Dragoș Ursu – istoric, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, drd. Ioana Ursu – istoric, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Stavrofora Maria-Magdalena Gherghina, stareța Mănăstirii Dragomirna, prof. dr. Carmen Dura, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, Iaşi, dr. Silviu – Constantin Nedelcu, Biblioteca Academiei Române, cercetător postdoctoral ISDS – UB, preot prof. dr. Bogdan-Ioan Anistoroaei, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, Iaşi, Masterand Dragoș-Constantin Ciornei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” – Iași, preot prof. dr. Bogdan-Ioan Anistoroaei, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, Iaşi, studenta Ramona Hrecinic, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.

 

Slujba de Pomenire a Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania, sâmbătă, la Mănăstirea Dragomirna

Aflat la a VII-a ediție, Simpozionul Național are ca parteneri Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, Fundația Social Culturală Victoria Suceava, Protopopiatul Fălticeni, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Buciumeni, Fălticeni, Parohia Șcheia I, Suceava, Asociația Miseno. În a doua parte a zilei de vineri, după închiderea lucrărilor simpozionului, invitații au vizitat mănăstirile Slatina și Buciumeni. Manifestarea se va încheia sâmbătă, 18 ianuarie, la Mănăstirea Dragomirna, la ora 11:00, cu Slujba de Pomenire a Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simpozionul ,,Valori Naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ediția a VII-a, a debutat, vineri, la USV.
 Vizualizări articol: 1901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simpozionul ,,Valori Naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ediția a VII-a, a debutat, vineri, la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei