Comercializarea păsărilor în târgurile de animale din județul Suceava a fost interzisă, după apariția unui focar de gripă aviară în județul vecin, Maramureș. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava, Diana Gășpărel, a informat, printr-un comunicat de presă, că marți seara, la ora 20.00, și ieri dimineață, la ora 8.30, s-a întrunit Centrul Local pentru Combatere a Bolilor pentru prezentarea măsurilor de prevenție/intervenție necesare pentru gestionarea în condiții corespunzătoare a prevenirii introducerii și răspândirii virusului influenței aviare (gripa aviară) pe teritoriul județului Suceava.
Astfel, s-a dispus interzicerea comercializării păsărilor în târgurile de animale; comunicarea efectivă între autoritățile sanitar-veterinare, practicienii veterinari și crescătorii de păsări; respectarea perioadei de carantină profilactică; verificarea respectării regulilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale de tip A de păsări din județul Suceava; controlul riguros al mișcărilor de păsări pe teritoriul județului Suceava; continuarea campaniilor de informare/ avertizare destinate crescătorilor de păsări din toate sistemele de creștere; limitarea contactului păsărilor de curte cu păsările sălbatice.
Boala nu se transmite la om, dar provoacă pierderi economice importante
În comunicatul remis de Prefectură se precizează că virusul nu afectează oamenii, neexistând risc de îmbolnăvire, dar acesta poate avea un impact social din punct de vedere economic.
Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a dispus activarea și implementarea planului reactualizat de prevenire a introducerii şi răspândirii virusului gripei aviare pe teritoriul județului Suceava și a precizat că la această oră au fost instituite „toate măsurile oportune, menite să asigure cel mai scăzut risc posibil de pătrundere și răspândire a virusului pe teritoriul județului”.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Dănuț Corneanu, în calitate de președinte al Unității Operaționale Locale, prin Centrul de intervenție în teren al DSVSA, coordonat de dr. Viorel Gașpar, este responsabil pentru implementarea planului de acțiune și are rolul de a raporta „imediat și nemijlocit” activitățile legate de evoluția și controlul bolii, către Centrul Local de Combatere a Bolilor.
„Instituția Prefectului - Județul Suceava va menține o legătură permanentă cu instituția similară din județul Maramureș, pentru informarea operativă asupra evoluției, astfel încât să fie asigurată o reacție imediată a autorităților responsabile din județul Suceava”, se mai arată în comunicat.
Gripa aviară a fost diagnosticată la o fermă de tip comercial din localitatea Seini, județul Maramureș, la păsările staționate într-o hală a societății.