Reprezentanții serviciului Control în sănătate publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava au efectuat, în luna decembrie, 424 de controale care au vizat condiţiile de funcţionare a unităţilor care au organizat mese festive în perioada sărbătorilor de iarnă și utilizatorii profesionali de produse biocide, încadrate la „obiective din categoria nonaliment”. Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că pentru neconformităţile constatate, inspectorii DSP au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 21.600 de lei.
Dintre deficiențe sunt enumerate neasigurarea supravegherii sănătății lucrătorilor prin efectuarea examenelor medicale, desfășurarea activității fără certificatul de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, amplasarea și amenajarea necorespunzătoare a grupului sanitar (closet exterior) și neevacuarea periodică și ori de câte ori este nevoie a fosei septice vidanjabile.
La categoria nonaliment 34 controale au fost în obiective turistice; un control la o unitate de mediu (în zonă de locuit); 23 controale în obiective de cosmetice (20 unităţi de desfacere produse cosmetice și trei cabinete de înfrumuseţare); 150 controale la utilizatorii profesionali de produse biocide (unități de prestări servicii de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, unităţi sanitare, unităţi de turism, cabinete de înfrumuseţare, unități de alimentație publică); un control într-o unitate de învăţământ; 69 de controale în unităţi sanitare - 15 cabinete ale medicilor de familie, 32 cabinete medicale de specialitate, 13 cabinete stomatologice, un cabinet de optică medicală, un laborator de analize medicale, un laborator de radiologie-imagistică medicală, o unitate socio-medicală pentru vârstnici, două unităţi de turism balnear, trei centre socio-medicale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, o unitate medico-socială.
Un număr de 74 controale au vizat activitatea de colectare, depozitare şi neutralizare a deşeurilor periculoase în unităţi sanitare (25 la producători mici şi 49 la producătorii mijlocii).
Patru amenzi la unități alimentare, în valoare totală de 10.600 lei
La categoria aliment, inspectorii DSP au efectuat 165 de controale. Pentru deficienţele constatate în unităţile alimentare controlate, au fost aplicate 4 amenzi, în valoare totală de 10.600 lei.
În comunicat se arată că o parte dintre unităţile din categoria aliment controlate au prezentat o serie de neconformităţi: neasigurarea controlului şi înregistrării temperaturii de funcţionare în spaţiile frigorifice în care se păstrează produse alimentare, neinstruirea prin cursuri de însuşire a noţiunilor fundamentale de igienă, neasigurarea controlului medical periodic al lucrătorilor, conform reglementărilor în vigoare privind supravegherea stării de sănătate, neefectuarea operaţiunilor de curăţenie și dezinfecție a locului de muncă.
Controalele efectuate în obiectivele din categoria aliment au cuprins: trei controale la producători şi ambalatori; două controale la distribuitori şi transportatori; 80 controale la retaileri; 71 controale în unităţi din sectorul sevicii alimentare; nouă controale la producătorii primari de produse alimentare care vând direct consumatorului final.