O nouă competiţie de rang internaţional, dedicată pasionaţilor de studierea spaţiului cosmic, de originea şi evoluţia Universului, manifestările şi legile lui, va fi organizată la Suceava, în primăvara acestui an.
Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică pentru Juniori, ediţia pilot, este o certitudine, figurând deja în calendarul competiţional al acestui an şcolar, în perioada 28 martie – 3 aprilie.
Inspectorul şcolar Petru Crăciun, însoţitor al lotului naţional al României la peste 12 olimpiadele internaţionale de specialitate, a menţionat că acest concurs se adresează elevilor din clasele VII-IX.
Acesta a mai menţionat că evenimentul este unul curajos, Suceava câştigându-şi din nou dreptul binemeritat de a organiza o competiţie la care este aşteptată spuma elevilor şi profesorilor la astronomie şi astrofizică.
„Ni s-a acordat credit pentru că Suceava e un centru puternic de pregătire în acest domeniu atât prin rezultatele obţinute de elevi de-a lungul timpului, cât şi prin profesorii care se dedică acestor discipline. Ne bazăm pe o echipă de organizare competentă şi sperăm să primim sprijin de la Consiliul Judeţean, de la Primăria Suceava, pentru a putea organiza aşa cum ne dorim acest eveniment. Sunt multe judeţe care şi-au dorit această competiţie şi suntem mulţumiţi că am reuşit să o desfăşurăm aici, la Suceava. Avem confirmare pentru competitori din 20 de ţări, dar ne aşteptăm ca numărul acesta să mai crească”, a precizat prof. dr. Petru Crăciun.
Acesta a mai arătat că evenimentul este organizat de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Suceava, în colaborare cu Universitatea ”Ştefan cel Mare”, Societatea Ştiinţifică Cygnus Suceava - centru UNESCO, Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului.
O serie de probe îi vor departaja pe cei mai buni dintre competitori: proba teoretică, proba observaţională - planetariu, harta mută şi observaţii în aer liber. Din programul taberei nu lipsesc activităţile recreative, excursii etc.
De menţionat că Suceava are deja un elev calificat în cadrul acestei competiţii - Dragoş Andrei Sîrghi, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava.
Adolescentul este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun, la Palatul Copiilor, la cercul de specialitate pe care îl frecventează încă din clasa a IV-a, şi de prof. Carmen Amorăriţei, de la colegiul menţionat.
În luna octombrie a anului trecut, Dragoş şi-a adjudecat medalia de argint în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie.