Ziua de 15 ianuarie 2020 marchează împlinirea a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, sărbătorită în întreaga Românie ca fiind Ziua Culturii Naţionale.
Cum două dintre evenimentele organizate în Suceava au programate depuneri de coroane la bustul lui Eminescu de lângă Teatrul „Matei Vişniec” Suceava, marţi, o echipă de la Direcţia Domeniului Public pregătea terenul, îndepărtând zăpada, măturând şi curăţind soclul statuii cu un aparat special, cu aburi şi perii rotative.
Operaţiunea de „cosmetizare” a statuii lui Eminescu şi a terenului din jurul acesteia, efectuată de municipalitatea suceveană, nu include şi îndepărtarea semnelor de oxidare de pe bustul realizat dintr-un bronz care nu se pretează la condiţiile de exterior, motiv pentru care se degradează continuu, vizibil.
De la ora 09.00 vor avea loc acolo depunerile de coroane în cadrul evenimentului Zilele Eminescu la USV, iar de la 10.00, depunerile de coroane omagiale de Ziua Culturii Naţionale.
Statuia lui Mihai Eminescu a fost dezvelită în 1992, lucrarea fiind a lui Gheorghe Cârdei,la iniţiativa Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, cu sprijinul societăţilor Mefitex, Romups, Alisa, Famos, Tmucb, Bucov-Mixt Gălăneşti şi al Primăriei municipiului Suceava. Soclul a fost construit de Vasile Moisuc din Gălăneşti.
Pe lateralele soclului sunt două altoreliefuri din bronz, unul cu chipul poetului bucovinean prof. Vasile Bumbac (1837-1918) şi celălalt aparţinând scriitorului Teodor V. Ştefanelli (1849-1920).
Pe partea din faţă a soclului este amplasată o plachetă cu patru versuri, din „Umbra lui Istrate Dabija-Voievod”:
„Suisem noaptea la Suceava;
Pe ziduri vechi; cetatea unde-i?
Cum trece-n lume toată slava
Trecu - Sic tranzit gloria mundi!”
Mihai Eminescu, poetul naţional al românilor
Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.
Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu.
Mihai Eminescu a trecut la cele veşnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.