Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, senatorul Ioan Stan, afirmă că asumarea răspunderii, de către Guvern, pentru Legea bugetului de stat a fost „o manevră de sfidare” a Parlamentului, o încercare „de a camufla gafe incredibile de management” şi arată „neputinţa gestionării angajamentului asumat, acela de a guverna”. „Că a fost vorba despre bâlbe ministeriale sau despre afirmaţii nefericite legate de gestiune dublă sau <găuri> în visteria statului, despre <lipsa> banilor pentru plata pensiilor, despre accize retrase si apoi reintroduse peste noapte, ori despre vârsta de pensionare, zi de zi am fost bombardaţi cu tot felul de ştiri trăsnite, gândite, cu siguranţă, spre a ne împiedica să descoperim adevărul”, a afirmat senatorul Stan, într-un comunicat de presă.
Acesta a declarat că, dacă iniţial a fost uimit şi amuzat de declaraţiile reprezentanţilor Guvernului liberal, ulterior a decis să detalieze public, prin comparaţia unor cifre, ”<binefacerile bugetare> menite judeţului Suceava prin asumarea răspunderii guvernamentale”.
Potrivit lui Stan, suma care este alocată de guvernarea PNL pentru echilibrarea bugetelor locale din judeţul Suceava în anul 2020 este cu 12,5 % mai mică decât alocarea făcută de guvernul PSD în 2019 şi mai mică decât suma estimată de guvernarea PSD pentru anul 2020.
„Colegii parlamentari liberali s-au bătut cu cărămida în piept că au obţinut, printr-un amendament, de la actualul guvern plata ratelor din Programul Utilităţi şi mediu. Nu este însa nimic nou pentru că şi guvernele PSD au acoperit ratele, ba şi restanţele la acest program, doar că în bugetul asumat de puterea PNL- istă sunt acoperite doar parte din sumele din componenta de gaz a sus numitului proiect şi nimic din partea de termie, parte care reprezintă două treimi din valoare”, a afirmat parlamentarul social-democrat
Stan: pentru autostrăzi şi rutele ocolitoare realizate de liberali, sucevenii mai au de aşteptat
Ioan Stan acuză guvernul că a uitat de mult doritele autostrăzi şi drumuri expres pentru Moldova, pe care le-a promis în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, precum şi de subfinanţarea unor rute ocolitoare demarate în timpul Guvernului PSD.
„Dacă pentru Autostrada Nordului avem doar o menţiune în bugetul Ministerului Transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, dar fără nici o alocare bugetară, nici măcar pentru studiile de fezabilitate, ceea ce va duce începerea ei la termenul Sfântul Aşteaptă, pentru cele două tronsoane judeţene din Drumul expres care leagă Moldova de Muntenia şi anume Paşcani – Suceava şi Suceava – Siret au fost alocaţi bani pentru demararea studiului de fezabilitate şi a celui tehnic. Banii alocaţi însă au fost repartizaţi pentru 3 ani, astfel că finalul acestor studii se întrevede undeva în anul 2023. Dacă ne gândim că abia pe urmă sunt toate etapele necesare demarării execuţiei (exproprieri, avize, licitaţii etc.) ne dăm seama că este un proiect care tinde să aibă soarta centurii Sucevei”, a declarat liderul PSD Suceava.
În ceea ce priveşte rutele ocolitoare, Ioan Stan a arătat că alocarea anuală pentru centura Rădăuţi primeşte anul acesta 31.500 mii lei, mai puţin faţă de alocarea bugetară prevăzută pentru anul 2019, care a fost de 35.333 mii. Pe alocările făcute de guvernarea PSD finalizarea lucrărilor de execuţie era programată pentru anul 2021, în timp ce guvernarea actuală, prin alocările bugetare, amână finalizarea în 2023. Pentru centura municipiului Fălticeni nu este alocat nici un leu în acest an, la fel ca şi pentru rutele ocolitoare ale municipiilor Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. „Asta este diferenţa dintre vorbă şi faptă. Plin de <speranţă> viitorul privit din aşa perspectivă. Asta merită sucevenii?”, întreabă retoric senatorul Ioan Stan.