Consiliul Naţional al Elevilor contestă proiectul privind structura anului şcolar următor, lansat de Ministerul Educaţiei în această săptămână, proiect care propune începerea cursurilor pe 14 septembrie, 34 de săptămâni de cursuri repartizate în două semestre egale ca durată şi două vacanţe în plus (o vacanţă intersemestrială şi o vacanţă de primăvară), mai scurte.
Elevii nu sunt de acord cu data de 14 septembrie pentru începerea cursurilor şi propun ca acestea săînceapă la 1 septembrie şi să se încheie în 1 iunie, precizând că „orice zi petrecută pe băncile şcolii în luna iunie nu produce nici un fel de beneficiu pentru elevul din România, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv al elevilor în lunile verii”.
Tot pentru următorul an, ministerul vrea o vacanţă de iarnă în perioada 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, urmată la scurt timp de o vacanţă intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021). Referitor la acest aspect, elevii apreciază că această decizie ar produce un real dezechilibru din punct de vedere educaţional.
„Considerăm că o astfel de măsură ar produce haos în sistemul de educaţie, întrucât întreaga perioadă dintre cele două vacanţe (vacanţa de iarnă, respectiv cea intersemestrială) va fi dedicată doar rezolvării situaţiei şcolare şi nu aprofundării materiei, în conformitate cu programa şcolară”, arată Consiliul Elevilor prin intermediul unui comunicat de presă.
Ordinul Ministerului Educaţiei prevede ca anul şcolar să aibă 34 de săptămâni, „cel mai scurt an şcolar din istoria recentă”, după cum menţionează elevii care consideră că nu structura anului şcolar ar trebui să fie una mai aerisită, ci metodele de predare, de învăţare sau de evaluare folosite.
„Deşi apreciem faptul că, menţinând principiul transparenţei decizionale, proiectul privind structura anului şcolar 2020-2021 este supus unei dezbateri publice, nu suntem de acord cu structura propusă – în primul rând, cursurile se doresc a începe prea târziu, iar dacă dorim o abordare calitativă şi incluzivă, trebuie să milităm pentru ca anul şcolar să aibă o structură fixă, cursurile să înceapă anual pe 1 septembrie şi să se încheie pe 1 iunie. (...) Ne dorim stabilitate şi asumare politică pentru ca anul şcolar să înceapă pe 1 septembrie şi să se încheie pe 1 iunie şi vom continua să milităm pentru concretizarea acestui demers. Îi solicităm doamnei ministru al Educaţiei şi Cercetării să vadă beneficiile pe termen lung care vor deriva din această măsură. Vacanţele profesorilor, tichetele de vacanţă ale antreprenorilor în turism pot aştepta – educaţia nu mai poate aştepta“, a declarat Antonia Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.