Efectele refuzului vaccinării copiilor împotriva rujeolei se văd tot mai pregnant. În primele şapte zile din an, în Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au fost internaţi 23 de copii şi patru adulţi cu rujeolă, nevaccinaţi, majoritatea din nordul judeţului - zona Rădăuţi. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Macovei, a declarat că sporadic au apărut şi cazuri din zona Suceava, dar predominant îmbolnăvirile s-au înregistrat în Rădăuţi şi comunele din jur. Un număr mare de cazuri de rujeolă s-a înregistrat şi anul trecut. Potrivit doctorului Macovei, în secţia Boli infecţioase a Spitalului de Urgenţă Suceava au fost internaţi cu rujeolă 192 de copii şi 32 de adulţi. „Din fericire nu a fost nici un deces, majoritatea au avut forme medii de boală. În ultimele 6 luni s-a constatat creşterea numărului de cazuri, majoritatea fiind copii nevaccinaţi”, a afirmat dr. Macovei.
Evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că cea mai mică acoperire vaccinală este în zonele Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, din cauza refuzului direct sau mascat al părinţilor de a-şi vaccina copiii.
Vaccinul este gratuit, astfel că este la îndemâna părinţilor să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenţilor medicali comunitari arondaţi comunităţii lor pentru a-şi vaccina copiii, să-i protejeze astfel împotriva rujeolei şi a altor boli ce pot fi prevenite.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, iar copiii nevaccinaţi care merg la şcoală şi la grădiniţă pot răspândi foarte rapid boala.
Rujeola poate evolua cu complicaţii majore, ce pot merge până la deces. Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor. Este recomandată copiilor cu vârsta între 9 şi 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an şi ulterior la vârsta de 5 ani. Schema de vaccinare este adaptată fiecărui caz în parte.