Circa 400 de elevi şi profesori din întreaga ţară participă, în această săptămână, la Tabăra Naţională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, de la Voroneţ.
Elevi pasionaţi de ştiinţă, profesori şi universitari din Suceava şi din ţară, olimpici cu o vastă experienţă în competiţiile din domeniu, mentori, voluntari sau mai simplu spus iubitori ai spaţiului cosmic şi ai disciplinelor exacte şi-au dat întâlnire în perioada 6-10 ianuarie, pentru a studia, a dezbate şi a împărtăşi aceste pasiuni.
Organizatori sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Fizică Iaşi, Societatea Ştiinţifică Cygnus - centru UNESCO şi Colegiul ,,Alexandru cel Bun" Gura Humorului.
”Au venit elevi şi profesori din peste 22 de judeţe ale ţării, sperăm să petreacă momente frumoase în Bucovina, să se bucure de cursurile şi atelierele organizate cu sprijinul unor personalităţi din domeniu, de seminarii şi de serile de observaţii”, a menţionat Petru Crăciun, inspector şcolar de fizică, unul dintre organizatorii taberei.
Cursuri atât pentru iniţiere, cât şi pentru performanţă
Tabăra are două secţiuni: secţiunea de Fizică, la care sunt invitaţi să participe elevii din clasele VI-XII, şi secţiunea de Astronomie şi Astrofizică, la care pot participa elevi începând din clasa I, până în clasa a XII-a. În cadrul taberei sunt organizate două competiţii, una de fizică şi una de astronomie şi astrofizică, ateliere coordonate de mentori cu experienţă, cursuri, seminarii, expoziţii. Din programul taberei nu lipsesc activităţile recreative, săniuşul, schi, drumeţii, vizite la diferite mănăstiri şi un concurs inedit de astrofotografie, picturi şi desene ale elevilor.
Potrivit organizatorilor, tabăra este organizată pentru pregătirea elevilor pentru olimpiade şi concursuri, prin rezolvări de probleme deosebite, precum şi realizarea unor lucrări de laborator la disciplină fizică. De asemenea, se organizează cursuri de astronomie şi astrofizică atât pentru iniţiere, cât şi pentru performanţă, precum şi seri de observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor şi lunetelor. Se vor ţine cursuri şi se vor rezolva multe probleme complexe, spun organizatorii.
Elevii au ocazia să rezolve probleme şi să realizeze lucrări de laborator alături de profesorii renumiţi care elaborează subiecte şi care pregătesc loturile olimpicilor care reprezintă România la concursurile naţionale şi internaţionale. Pe lângă probleme şi concursuri, vor fi seri de observaţii astronomice, organizatorii punând la dispoziţia elevilor unul dintre cele mai mari telescoape din ţară.
Evenimentul este dedicat memoriei profesorului Marin Dacian Bica, coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României, decedat în 2013, la vârstă de 43 de ani.