Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 ian 2020 - Anul XXV, nr. 3 (7308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

De Bobotează

Preoții, pompierii voluntari şi credincioşi din Bosanci, în procesiune de sfinţire prin comună în ziua Botezului Domnului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credincioşii ortodocşi au sărbătorit luni Boboteaza, o zi în care milioane de români s-au adunat în biserici pentru Sfânta Liturghie şi pentru a lua Agheasma Mare. În ciuda zăpezii abundente căzute peste noapte, sute de credincioşi s-au strâns şi în acest an în curtea Bisericii „Sf. Gheorghe” din comuna Bosanci, pentru a participa la slujba de Bobotează şi a lua acasă apa sfinţită. Sfânta Liturghie a început de dimineaţă, iar pompierii voluntari au fost prezenţi în biserică, îmbrăcaţi în costumele lor specifice şi având cu ei steagul Societăţii Pompierilor Voluntari din Bosanci, care datează din anul 1893.

Ei au un loc aparte, de cinste în rândul credincioșilor comunei, după ce au reușit în fiecare an, în ciuda condițiilor uneori vitrege, să ridice altarele cu cruci de gheaţă la toate locașele de cult ortodox din comuna Bosanci și nu numai. În zilele dinaintea Bobotezei, pe ger şi vânt, localnicii şi pompierii voluntari din Bosanci au reușit fasonarea crucilor din gheață, care îi apără de foc şi alte rele de-a lungul întregului an. Este un obicei vechi, pe care bosâncenii l-au păstrat cu sfinţenie de peste 130 de ani.

Vasile Spoială, fost pompieri în cadrul Formaţiunii de Pompieri Voluntari Bosanci, ne-a povestit: ”Tradiţia datează de peste un secol, de o sută şi vreo douăzeci și ceva de ani. Ea a apărut în urma unui eveniment nefericit care s-a abătut asupra satului Bosanci, mai exact un incendiu care a devastat o jumătate de comună. De atunci pompierii voluntari au făcut un legământ ca în fiecare an, de Bobotează, să confecţioneze aceste cruci de gheaţă care sunt donate bisericilor. În ziua de Bobotează se sfinţeşte apa, se face agheasmă, care se duce în gospodăriile oamenilor în speranţa şi cu rugămintea către Bunul Dumnezeu ca necazurile, în special incendiile, să nu se abată asupra gospodăriilor.” De atunci dăinuie şi acest străvechi obicei, crucile de gheaţă fiind sfinţite în ziua de Bobotează şi lăsate în faţa locaşului de cult până când se topesc sub soarele de primăvară.

 

Slujba de sfinţire a apei i-a adunat pe credincioşi în jurul altarului de cruci de gheaţă

Odată cu încheierea Sfintei Liturghii, credincioşii, în frunte cu preoţii şi formaţiunea de pompieri voluntari, s-au adunat în curtea bisericii, în jurul altarului ridicat din gheaţă, pentru slujba de sfinţire a apei. În ambianţa frumoaselor cântări ale corului bărbătesc din Bosanci, preoţii au sfinţit apa din vasele mari şi din cele mici, aduse de acasă de credincioşi.

Semnul sfinţirii a fost dat de preoţi: ”Tu însuţi dar, Iubitorule de oameni, Împărate, vino şi acum prin pogorârea Sfântului Tău Duh, care sfinţeşte toate, sfinţeşte şi apa aceasta!”, iar cântarea specifică marii sărbători a Bobotezei le-a adus oamenilor vestea sfinţirii apei de către Mântuitor: ”În Iordan botezându-te Tu, Doamne, Închinarea Treimii s-a arătat, Căci glasul părintelui a mărturisit ţie, Fiu iubit, pe Tine numindu-te…” Cu agheasma în vase, credincioşii s-au întors după slujbă la casele lor, folosind apa sfinţită în gospodărie. Ei spun că agheasma îi fereşte de rele şi le apără gospodăriile întregul an.

 

Preoții, pompierii voluntari şi credincioşii au plecat apoi într-o procesiune de sfinţire prin comună

Preoții Nicolae Mihoc și Mihai Bujoreanu, însoțiți de pompierii voluntari şi de corul bisericii, au plecat apoi în procesiune pe la instituţiile din comună, pentru sfinţirea sediilor. Cântări precum ”În Iordan botezându-te Tu, Doamne” şi strigarea liturgică ”Chiraleisa” i-au însoţit pretutindeni. După ce au trecut pe la şcoala din centrul satului şi pe la Remiza de Pompieri, cei din procesiune au luat drumul instituţiilor din centrul comunei. Nici zăpada căzută şi nici vântul rece nu i-au putut opri pe bosânceni să participe şi în acest an la obiceiul păstrat cu sfinţenie pentru marea sărbătoare a Botezului Domnului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preoții, pompierii voluntari şi credincioşi din Bosanci, în procesiune de sfinţire prin comună în ziua Botezului Domnului.
 Vizualizări articol: 1612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Preoții, pompierii voluntari şi credincioşi din Bosanci, în procesiune de sfinţire prin comună în ziua Botezului Domnului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei