Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 31 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 304 (7305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare

Zăpada viscolită din zona montană poate produce avalanşe în orice moment

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zăpada a pus stăpânire pe zona montană a judeţului Suceava, iar din cauza faptului că vântul a suflat cu viteze care au depăşit pe alocuri 80 km/h s-au format cornişe care prezintă risc ridicat de avalanşe. Cele mai ridicate şanse de avalanşă sunt în Călimani, pe Ouşoru, dar şi pe curba de nivel de pe Giumalău.

Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava, a arătat că în mai multe zone zăpada a fost troienită şi atinge şi 1,5-2 metri grosime.

„Turiştii să dea dovadă de mare atenţie la plăcile de vânt din zona de creastă. Problemele cele mai mari pot apărea la altitudini mai mari de 1.300-1.400 de metri, iar pentru a afla exact care este situaţia din zonele respective turiştii sunt rugaţi să se informeze în prealabil sunând la Salvamont”, a arătat Voicu Raia.

Salvamontiştii recomandă ca atât maşinile cât şi turiştii să aibă echipament corespunzător, pentru a diminua cât se poate de mult riscul accidentelor. 

„S-a constatat că  puțini turişti sunt echipați corespunzător în vederea deplasării lor pe traseul marcat cu cruce albastră, circuitul Pietrele Doamnei sau circuitul spre vf. Rarău. Recomandăm ca numai cei echipați corespunzător să acceseze aceste trasee. Un alt factor negativ este legat de faptul că mulți care urcă cu mașinile pe TransRarău vor să ajungă cu ele până în zona hotelului, chiar dacă au mașinile echipate necorespunzător, fără anvelope de iarnă. Foarte multe probleme se creează pe ultimul km, de la intersecția cu șoseaua ce duce spre Chiril și Cabana Rarău. Soluția este să lase mașinile la intersecția rutei Pojorâta – Rarău cu ruta Chiril – Rarău și să se deplaseze pe jos cca 1- 1,5 km”, a arătat Voicu Raia.

 

Recomandări pentru turiştii care merg pe trasee montane

Pentru turiştii care merg pe trasee există mai multe recomandări, respectiv să fie echipaţi corespunzător, astfel: ghete de iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari etc. Turiştii mai sunt sfătuiţi să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi, totodată, să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis.

„Îi sfătuim pe turişti să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă,  în condiţii meteo nefavorabile. În cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.  Majoritatea turiştilor care au astfel de probleme sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acţiune a salvatorilor montani”, a explicat Voicu Raia.

Şeful Serviciului Salvamont Suceava recomandă turiştilor să abordeze traseul cât mai matinal posibil, iar în prima zi să abordeze un traseu uşor spre creastă sau cabane, iar a doua zi, în funcţie de condiţiile meteo, condiţia fizică şi echipament să urmeze un traseu mai dificil sau de creastă. În schimb, pentru turiști fără experiență în drumeții montane se recomandă să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane, cum ar fi traseele care urmăresc drumurile de acces spre motelul alpin de pe Rarău, şi care pleacă din Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, pe Izvorul Alb, şi Chiril, în timp ce accesul spre masivul Giumalău trebuie abordat pe traseul pe pârâul Rusca.

În caz de necesitate, turiştii sunt sfătuiţi să sune 0745/313052 şi 0725826668 ( 0salvamont), în cazul în care doresc informaţii şi recomandări privind zona montană, iar la 112 doar pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zăpada viscolită din zona montană poate produce avalanşe în orice moment.
 Vizualizări articol: 2244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zăpada viscolită din zona montană poate produce avalanşe în orice moment0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei