Festivalul-concurs de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului” a reunit la Fălticeni, vineri, 27 decembrie, peste de 20 de cete de colindători şi de mascaţi, ansambluri de datini şi obiceiuri care au reînviat adevăratele tradiţii ale iernii din satele româneşti. Ajuns la a XXV-a ediţie, festivalul iniţiat de profesorul Ioan Ilişescu în anul 1994 reuneşte ansambluri folclorice săteşti din judeţ şi îşi propune să aducă în faţa fălticenenilor obiceiurile dragi specifice sărbătorilor de iarnă, cum ar fi Pluguşorul, jocul măştilor, urşi şi capre, snoave, urături şi colinde de altădată. Partenerul Consiliului Local şi al Primăriei municipiului Fălticeni în organizarea Festivalului de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou este, ca de fiecare dată, Asociaţia Culturală „Vatra Satului”.
Evenimentul, desfăşurat pe strada Republicii, în centrul municipiului, a început cu un spectacol de tradiţii şi obiceiuri de iarnă, susţinut de grupuri folclorice şi ansambluri ale copiilor din Fălticeni, de pe Valea Moldovei şi Valea Şomuzului. Grupul Folcloric „Dorul Şomuzului” din Hârtop, instructor Lucian Todireanu, micii colindători de la Asociaţia Culturală “Ştefan cel Mare” Baia, îndrumaţi de învăţătorul Vasile Popa, şi Grupul folcloric “Datina” din Dolheştii Mari au demonstrat că, deşi au o vârstă fragedă, aceşti copii, îndrumaţi de dascălii lor, ştiu să culeagă folclorul de la bunicii din satul natal, păstrând şi promovând astfel tradiţiile şi obiceiurile autohtone. Grupurile folclorice “Moldava” şi ,,Micii răzăşi'' din cadrul Cercului de Muzică Populară de la Clubul Copiilor Fălticeni, condus de prof. interpret de muzică populară Lenuţa Rusu, au adus prin colind şi sunet cristalin de clopoţei magia unei frumoase zile de iarnă, chiar dacă temperaturile au fost apropiate de zero grade în timpul evoluţiei acestor copii şi zăpada a lipsit în acest an.
De pe marile scene ale ţării, în festival la Fălticeni
Spectacol de tradiţii şi obiceiuri de iarnă a continuat cu formaţii şi ansambluri cunoscute în ţară şi străinătate, cum ar fi „Străjerii” din Dolheşti, Grupul folcloric “Obcina Stânişoarei”, condus de fluieraşul Vasile Ungurean, un veritabil tezaur uman viu, Grupul vocal instrumental “Flori de Mălini”, coordonat de Maria Creţu, profesoară de limba şi literatura română, şi Neculai Creţu, prof. de flaut şi nai la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, şi care au prezentat, împreună cu Angelica Galea, elevă a Colegiului „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, finalista concursului de folclor „Vedeta Populară”, de pe TVR 1, un program de colinde deosebite culese de la vechii lăutari de dincolo de râul Moldova. În ajunul Anului Nou, obiceiurile agrare, vechi de secole, se împletesc cu cele mai noi, şi acest lucru s-a întâmplat şi la Fălticeni, unde pe scenă au urcat frumosul cerb din stuf de la Sasca Mică şi solista de muzică populară Petronela Popa.
Pentru că de Anul Nou capra nu pleca singură la drum, ci însoţită de căiuţi, urâţi, frumoşi, draci, doctori, urşi şi ursari şi jocuri de foc, aşa a făcut şi Ceata de la Boroaia, recent întoarsă dintr-un turneu naţional, care şi-a început evoluţia cu pluguşorul, urmat de hora în care s-au prins toţi membrii cetei şi din care s-au desprins, într-o succesiune ordonată, jocul căiuţilor, al caprei, al urşilor şi al babelor şi moşnegilor. Unul dintre cele mai complexe spectacole de pe scena de la Fălticeni a fost cel prezentat de Malanca de la Stroieşti, copiii, tinerii şi adulţii reuşind să îmbine cu succes datinile şi obiceiurile de Anul Nou cu teatrul popular, coregrafia dansului autentic bucovinean, portul tradiţional, cântul şi versul păstrat şi transmis nealterat din generaţie în generaţie.
Corectitudinea mişcărilor din jocul caprei
Şi colindătorii din Buneşti, îndrumaţi de Ionel Ştefan, directorul Căminului Cultural, au reuşit să creeze momente unice, la fel şi cei de la Vultureşti şi Banda lui Harap din Drăguşeni. O prezenţă aplaudată de numerosul public prezent în faţa scenei a fost şi cea a reprezentanţilor comunei Slatina, Ansamblul artistic “Izvor de Slatină“, care au avut o prestaţia spectaculoasă, din care nu au lipsit voia bună, dăruirea, măiestria şi organizarea impecabilă.
Venită de la un spectacol de la Piatra Neamţ, Capra de la Dolhasca a adus în atenţie una dintre cele mai frumoase tradiţii de pe Valea Siretului. Pe lângă urătură, jocul babelor şi al moşilor, iscusiţii mânuitori ai caprei au demonstrat că cel mai importat în jocul caprei este ca mişcările să fie realizate corect, de la botul caprei, corpul să fie purtat într-o parte şi în alta de la jumătate, pentru a se ondula, astfel încât să formeze valuri. Pasionaţii urători din Dolhasca, fie că este vorba de cei trecuţi de 60 de ani sau de cei tineri, au impresionat şi prin costumele populare, în care culoarea purităţii, albul, este predominantă, prin cojoacele, tot albe, specifice zonei, jocul unic al căiuţilor, dansul pe sub sabie al ofiţerilor, dar şi prin măştile din blană de oaie, jocul măştilor fiind o tradiţie care s-a păstrat în puţine zone ale ţării, iar pe Valea Siretului rolul măştilor este de a alunga duhurile rele.
Colindul soliştilor de muzică populară
Din spectacolul de la Fălticeni nu au lipsit nici soliştii de muzică populară, ale căror piese elogiază în această perioadă lăuntricele simţiri ale omului, cu acorduri care pătrund în profunzime direct în suflet şi care i-au făcut pe cei prezenţi să petreacă ziua de 27 decembrie cu sufletul deschis, alături de cei dragi, într-o atmosferă de poveste. Alături de formaţii de urători, au urcat pe scenă Ghiorghiţă Rotaru, care a impresionat publicul împreună cu ansamblul care activează în cadrul Asociaţiei Culturale „Străjerii” din Dolheştii Mici, coordonat de Gheorghiţă Ciocârlan, Laura Lungu, care s-a impus în faţa urşilor din Bahna Arini - comuna Preuteşti, Doina şi Ciprian Petroaie, Patricia Aniculăesei, care a prezentat publicului cele mai noi piese împreună cu urătorii de la Slatina, satul bunicilor, Delia Bertea, Andrei Mihailov, Sabin Afilipoaei, Bianca Avârvarei, Delia Nistor Popa, Iustina Rusu, care au evoluat împreună cu urătorii din Buneşti, dar şi tinerii solişti care se pregătesc la Clubul Copiilor din Fălticeni.
Din partea organizatorilor, cei doi prezentatori ai spectacolului, solista de muzică populară Lenuţa Rusu şi profesorul Vasile Buduşanu, au oferit diplome, colaci, ţuică şi copiilor pachete cu dulciuri.