Apetitul sexual este o necesitate fiziologică normală şi poate fi un indicator al sănătăţii fizice şi psihice a unei persoane. El ajunge la apogeu în jurul vârstei de 25 de ani, atât la bărbaţi, cât şi la femei, şi ulterior scade treptat cu înaintarea în vârstă şi cu scăderea producţiei hormonilor de creştere. Totuşi, conform statisticilor, aproximativ 43% dintre femei şi 31% dintre bărbaţi se plâng de lipsa apetitului sexual când ajung la vârsta mijlocie.
În cazul femeilor, problemele emoţionale, naşterea copiilor, alăptarea la sân, declanşarea menopauzei, stresul, îngrăşarea, conflictele din cadrul relaţiei de cuplu, incapacitatea de a ajunge la orgasm se numără printre principalele cauze ale interesului sexual scăzut. Anumite medicamente, dezechilibrul hormonal, depresia, anxietatea, atacurile de panică pot cauza, de asemenea, o scădere a libidoului. Redescoperirea şi conştientizarea propriilor emoţii, sentimentul ataşamentului faţă de partener şi nevoia de a se simţi dorite sunt esenţiale pentru regenerarea libidoului.
În cazul bărbaţilor, libidoul scăzut este asociat de obicei cu anumite boli declanşatoare, cum ar fi disfuncţia glandei tiroide, tumori ale glandei pituitare, depresia şi impotenţa – care, în sine, nu produc o scădere a libidoului, dar interacţionează psihologic cu încrederea în sine a unui bărbat şi cu interesul pe care acesta îl acordă sexului. Pentru cei mai mulţi bărbaţi, exerciţiile fizice şi revenirea la o formă fizică bună pot creşte secreţia de testosteron, redându-le încrederea în propriile forţe.
Din punctul de vedere al qigong-ului medical şi al psihologiei energetice, dorinţa sexuală este o caracteristică a energiei yang a rinichilor şi a glandelor suprarenale. Când această energie yang se diminuează sau este blocată de emoţii negative, de o alimentaţie necorespunzătoare şi de un stil de viaţă incorect, se produce o scădere a pasiunii sexuale. De asemenea, meridianul energetic al inimii trebuie să asigure o conexiune emoţională armonioasă pentru ca energia sexuală să se manifeste normal.
În terapie, exerciţiile preluate de doctorul Arnold Kegel din qigong contribuie la întărirea muşchilor pelvieni inferiori, facilitează erecţia la bărbat, orgasmul la femeie şi pot preveni problemele de prostată şi incontinenţa urinară, ambele fiind cauze indirecte ale diminuării apetitului sexual.
Vă recomandăm un exerciţiu de qigong medical – din cartea "Practici străvechi de vindecare şi regenerare a fiinţei umane, Meridianele energetice", autor Mihai Moisoiu – ce este apreciat pentru efectele sale în cadrul grupului nostru terapeutic din Suceava: Din postura întins pe spate cu braţele deschise în lateral şi picioarele depărtate, ridicăm un picior drept în sus în poziţie verticală, apoi îl coborâm în lateral, întinzându-l pe cât putem perpendicular pe corp. Readucem piciorul la poziţia iniţială şi încercăm aceeaşi mişcare cu celălalt picior, pentru a vedea care parte este mai flexibilă. Începem cu piciorul mai flexibil şi îl ridicăm drept în sus. Îl coborâm în partea opusă sub un unghi drept, astfel încât să ne răsucim talia. Braţele trebuie să ne rămână desfăcute, aşa încât partea superioară a corpului să nu se mişte prea mult. Revenim cu piciorul la poziţia verticală şi îl coborâm în partea opusă. Repetăm mişcarea înainte şi înapoi de trei-patru ori pe partea flexibilă. După aceea procedăm la fel cu celălalt picior. Acest exerciţiu întăreşte rinichii, muşchii şoldurilor, optimizează funcţionarea ovarelor, testiculelor, a sistemului de reproducere în general şi determină creşterea răspunsului sexual.
În cadrul taberelor noastre de qigong medical şi psihologie energetică, pacienţii au reuşit de la sine să îşi echilibreze rapid libidoului, deoarece setul de exerciţii din „Cele 13 forme de întinerire şi longevitate din munţii Hua” ce a fost exersat în cadrul lor şi prezentat în articolele trecute este axat preponderent pe mărirea vitalităţii şi vindecarea rinichilor.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com