La începutul anului universitar 2019-2020, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) anunţa că cea mai mare bursă a Universităţii (în valoare de 30.000 de lei), a fost acordată studenţilor David Gherasim şi Alexandru Maciuc, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Cei doi studenţi au obţinut în ultimul an universitar un număr remarcabil de premii şi medalii la concursuri studenţeşti de robotică naţionale şi internaţionale.
Activitatea celor doi studenţi nu s-a oprit însă la rezultatele obţinute anterior. Pe lângă pregătirea continuă pentru participarea la viitoare concursuri, cei doi studenţi au demarat un proiect de iniţiere şi susţinere a unor cercuri şi cluburi tehnice în licee din judeţul Suceava.
Astfel, din bursa obţinută, cei doi studenţi suceveni au cumpărat kituri de roboţi, senzori, microsisteme de dezvoltare, componente diverse, pe care le-au donat unor licee, odată cu oferta de a sprijini tinerii elevi ce doresc să facă performanţă în domeniul roboticii şi nu numai. Începând cu liceele la care ei au studiat, Colegiul Tehnic Rădăuţi şi Liceul Teoretic „Filadelfia” din Suceava, continuând cu Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, au fost iniţiate o serie de întâlniri cu elevii pentru a-i încuraja să se implice în dezvoltarea unor roboţi pentru a integra prin activităţi practice cunoştinţele teoretice acumulate în orele de clasă şi pentru a-şi dezvolta deprinderi practice atât de utile unor viitoare profesii.
„Dorim, prin mentoratul pe care îl vom face în aceste şcoli, să dăruim colegilor noştri mai mici o parte din ceea ce am învăţat noi”, a spus Alexandru Maciuc, unul dintre studenţii ce au iniţiat acest proiect.
„Noi am învăţat robotică în primul an de facultate şi am avut şansa să lucrăm cu profesori extraordinari, care ne-au pus la dispoziţie laboratoarele facultăţii, echipamentele necesare şi ne-au îndrumat spre performanţă. Acum vrem să dăm o şansă elevilor de liceu pentru a se iniţia în acest domeniu, chiar înainte de a deveni studenţi”, a afirmat David Gherasim, al doilea membru al echipei.
„Prin participarea la zecile de concursuri, am avut ocazia să discutăm cu mulţi studenţi din toate centrele universitare româneşti şi, totodată, să vizităm facultăţi din întreaga ţară. După toate aceste experienţe, putem spune că, în cazul în care ar trebui să începem din nou studiile universitare, cu siguranţă am alege tot facultatea din Suceava”, a completat Alexandru Maciuc.
„Sperăm ca cei doi studenţi suceveni, alături de profesorii din liceele menţionate (prof. Liliana David, prof. Valentina Cloşcă, prof. Dimitrie Filip, prof. Andreea Chiper, prof. Angela Rabei), să reuşească să atragă un număr cât mai mare de elevi în cercurile şi atelierele organizate şi să completeze astfel oferta educaţională non-formală”, a arătat USV.