Ministrul Educaţiei, Monica Cristina Anisie, a premiat olimpicii români care s-au remarcat în anul 2019 la concursurile internaţionale, în cadrul unei festivităţi organizate marţi, 17 decembrie, la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti. Opt elevi suceveni şi profesorii lor au fost recompensaţi pentru rezultatele excepţionale obţinute în acest an, în total două medalii de aur, trei de argint şi trei menţiuni la competiţii internaţionale.
În 2019, David Corneliu Turturean şi Paul Rebenciuc au fost laureaţi cu aur, respectiv argint, în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, ediţia a XIII-a, Ungaria, în perioada 2-10 august. Cei doi olimpici au fost pregătiţi de mentorii lor, prof. dr. Petru Crăciun şi prof. Sorin Golda, cu care elevii se pregătesc de mai mulţi ani.
Un alt premiant internaţional este Dragoş Andrei Sîrghi, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, care şi-a adjudecat medalia de argint în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, de la Piatra Neamţ, din perioada 19-26 octombrie. Acesta a concurat la secţiunea juniori. Adolescentul este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun, la Palatul Copiilor, şi de prof. Carmen Amorăriţei, de la colegiul menţionat.
De asemenea, George Găitan, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, a obţinut argintul în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), desfăşurată în perioada 4-11 mai, în Portugalia (Almada). Acesta a fost îndrumat de prof. Mariana Drumea.
Premiată a fost şi eleva Annamaria Aioanei, de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, care a câştigat locul I şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională a Elenismului, nivelul C2, cel mai ridicat nivel de competenţă din cadrul competiţiei. Ediţia a VI-a a olimpiadei s-a desfăşurat în perioada 5-8 septembrie 2019, la Bucureşti.
De la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului au fost premiaţi Monica Eugenia Marculeac – menţiune şi Lucian Ioan Revai – menţiune (clasa a X-a şi clasa a XI-a), la Olimpiada Internaţională de Limbă Polonă, elevi pregătiţi de prof. Gabriela Hanna Galecka.
Tot la Internaţionala de Limbă Polonă a obţinut menţiune Bianka Paula Iedenac, din clasa a clasa a XI-a, de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava. Ea a fost pregătită de prof. Tereza Maria Biala.
Premii în bani pentru elevi, profesori şi unitatea şcolară
La nivel naţional, au fost recompensaţi 163 de elevi care au obţinut 61 de medalii, premii şi menţiuni la 14 olimpiade internaţionale, respectiv 139 de medalii, premii şi menţiuni la 26 de concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori). În total, palmaresul olimpicilor români în acest an a fost de 200 de distincţii. De asemenea, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit (aproximativ 200), precum şi şcolile din care provin laureaţii (85).
Potrivit reglementărilor în vigoare, premiile pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaţionale au următoarele cuantumuri: 12.550 de lei - premiul I absolut (obţinut cu punctaj maxim), 9.720 de lei - premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei - menţiune (sau diplome echivalente). Profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevi. Pentru şcoala pe care elevul o frecventează sau a frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.