Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 297 (7298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Din secretele qigong-ului medical (II)

Conform qigong-ului medical și psihologiei energetice, perioadei de iarnă îi corespund rinichii și vezica urinară. Iarna, aceștia sunt receptivi, sensibili și se pot îmbolnăvi cu ușurință. Deci, în această perioadă este ideal să practicăm tehnici și exerciții care energizează și echilibrează funcționarea acestor organe. Rinichii sunt cuplați energetic, conform principiului yin-yang, cu vezica urinară. În momentul în care, la nivelul rinichilor, apare un dezechilibru energetic, acesta se poate transmite vezicii urinare și atunci se manifestă probleme precumurinarea frecventă, cefaleea, durerile cervicale, lombare și la nivelul membrelor inferioare. După relația „mamă - fiu”, plămânii susțin și ajută vindecarea rinichilor, iar dacă plămânii sunt slăbiți energetic în perioada toamnei, vom intra în iarnă cu rinichii aflați într-o stare de vulnerabilitate și cu un deficit energetic.

Medicina tradițională chineză acordă o importanță deosebită rinichilor, considerându-i deținătorii energiei vitale primare. Există multe persoane care suferă de boli reumatice, dureri la nivelul articulațiilor etc. Toate aceste simptome pot fi ameliorate sau chiar să dispară în urma unei practici regulate de qigong medical. Conform qigong-ului medical, rinichiul guvernează oasele și manifestarea armonioasă a voinței. Când întărim energia rinichiului, este evident faptul că și afecțiunile sistemului osos vor fi tratate corespunzător în acest mod, inclusiv reglarea deficitului de calciu în corp. Problemele de sănătate precum căderea părului, deficiențele auditive, cariile dentare, osteoporoza sunt legate de funcționarea deficitară a rinichilor. Totodată frica, teama și lipsa curajului afectează puternic rinichii. Rinichii reglează metabolismul apei, stochează o parte din esența sexuală, joacă un rol important în producerea măduvei și a sângelui. Dacă vrem să avem un păr bogat, frumos și dinți sănătoși trebuie să ne asigurăm că avem rinichi sănătoși.

Atunci când funcționarea rinichilor este dezechilibrată se pot manifesta dureri de spate și de genunchi, senzații de frig în extremități, atacuri de panică, stres, deficit de energie, frică, atacuri de panică.

Urechea este considerat organul de simț ce se află în directă legătură funcțională cu rinichii. Din reflexoterapie se cunoaște că masarea urechii poate îmbunătăți funcționarea rinichilor. În acest sens vă prezentăm în continuare un exercițiu de qigong medical ce a fost popularizat de domnul Li Hesheng, decanul Departamentului de Arte Marțiale Orientale al Institutului de Management Modern și directorul Institutului de Cercetare a Medicinii Tradiționale din Beijing. Poziția de începere: stând în picioare, relaxăm tot corpul și frecăm palmele până se încălzesc. Apoi masăm și frecăm cu palmele urechile și pielea din jurul urechilor pentru a stimula circulația energiei și a sângelui din acea zonă până devin fierbinți. Apoi repetăm următoarea mișcare de 6 ori: întindem cele 2 degete arătătoare, introducându-le în urechi și astupând astfel canalul auditiv extern; scoatem apoi printr-o mișcare rapidă degetele.

Doctorul Stephen T. Chang ne prezintă și el un exercițiu de bază în terapia energetică rinichilor. Stând în picioare frecăm palmele cu putere până se încălzesc. Așezăm palmele fierbinți direct pe piele în regiunea lombară și în același timp înclinăm ușor trunchiul spre înainte. Percepem cum energia și căldura sunt transferate din palme în spate și rinichi. Masăm regiunea lombară frecând de sus în jos și apoi cu o mișcare circulară pe spate. Strângem parțial pumnii și lovim ușor regiunea lombară timp de câteva secunde. Repetăm de 3 ori mișcările de masaj și loviturile ușoare cu pumnii. Acest exercițiu este ideal să fie practicat dimineața.

În cadrul grupului de terapie săptămânală din Suceava, a seminariilor și taberelor de vară din Brașov și Insulele din Marea Egee, Grecia sunt anual prezentate peste 30 de exerciții pentru rinichi, totodată participanții beneficiind de programe personalizate pentru fiecare din cele 4 anotimpuri.

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din secretele qigong-ului medical (II).
 Vizualizări articol: 1768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.87/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 31 voturi
Din secretele qigong-ului medical (II)4.9531

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei