Tribunalul Iaşi a respins, ieri, acţiunea contestatarilor platformei de deşeuri de pe Mestecăniş, în procesul intentat de aceştia Consiliului Judeţean Suceava, Consiliului Local Pojorâta, primarului de Pojorâta şi prefectului de Suceava. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ci cu drept de recurs la Curtea de Apel Iaşi, în termen de 15 zile de la comunicare.
Procesul prin care a fost contestată hotărârea Consiliului Local Pojorâta, de transfer al proprietăţii terenului pe care se află amplasat depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş către Consiliul Judeţean Suceava, a fost reluat, după ce Curtea de Apel Iaşi a decis, în luna mai a acestui an, rejudecarea. Atunci, Curtea de Apel Iaşi a dispus trimiterea cauzei Tribunalului Iaşi pentru rejudecarea pe fond a pricinii, a menţinut dispoziţiile sentinţei recurate ce nu contravin deciziei de rejudecare şi a admis cererile de intervenţie voluntară accesorie formulate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Suceava prin preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, respectiv de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi Gestionare a Deşeurilor în Judeţul Suceava.
Depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş este contestat în instanţă de şase cetăţeni din comuna Pojorâta. Capacitatea proiectată a acestei platforme este de 0,39 Mt, suficient să asigure necesarul pentru deşeurile din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037. În economia Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Suceava, pe Mestecăniş vor fi depozitate deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte, din 23 de unităţi administrativ-teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.
Execuţia obiectivului a fost realizată de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, cu o valoare a contractului de peste 27 de milioane de lei fără TVA, bani europeni.