Un grup de 10 elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, din clasa a XII-a Tehnică de calcul, și profesorul lor de informatică, Bogdan Dumitriu, au oferit, luni, un dar aparte pentru semenii aflați în suferință: s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sangvine Suceava și au donat sânge. Profesorul Dumitriu a declarat că el este donator de 4 ani, iar cu elevi de la liceu vine pentru a treia oară. „Este cel mai la îndemână mod de a face o faptă bună, mai ales acum, în contextul sărbătorilor și al Postului Crăciunului. Este satisfacția că sângele tău ar putea salva cel puțin o viață”, a afirmat Bogdan Dumitriu.
Acesta a spus că le-a povestit elevilor săi atât despre efectele benefice ale donării asupra donatorului, cât și că astfel pot salva vieți, România fiind printre țările cu cel mai mic număr de donatori. „Elevii sunt dispuși să doneze sânge, dar ar trebui o mai bună informare a lor în acest sens”, a arătat profesorul Dumitriu.
Proiectul umanitar al adolescenților nu s-a rezumat însă doar la donarea de sânge. Bonurile de masă pe care le-au primit cu acest prilej le vor dona Centrului pentru copii de la Dolhasca, alături de alte daruri pe care le-au pregătit.
Reamintim că cei care vor și pot să doneze sânge trebuie să știe câteva lucruri importante. Verificarea și completarea documentelor, analizele și recoltarea propriu-zisă durează, cu totul, o oră, o oră și jumătate. Nu pot dona niciodată persoanele care au avut sau au boli de inimă (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); cu traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.
Criterii de excludere temporară de la donare
Există și câteva criterii de excludere temporară de la donare: boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare în ultimele 3 luni; consum de alcool (inclusiv bere) în ultimele 48 de ore; consum de medicamente în ultima lună; tatuaje în ultimele 6 luni.
Pe lângă cele amintite anterior, donatorii trebuie să aibă greutatea minimă de 60 de kg bărbații și 55 de kg femeile și tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg.
Dimineaţa înainte de recoltare se recomandă a se consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte și după donare cel puțin o oră, nu se donează după o noapte nedormită.
După donare se stă în repaus în sala de așteptare 15-30 minute pentru a evita un leșin pe scări, pe holuri și rănirea donatorului.
Precizăm că România acordă încă beneficii pentru donarea de sânge - 7 bonuri de masă în valoare totală de 63 lei, o zi suplimentară de concediu plătit și un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.