Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 294 (7295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Participare redusă

Câteva zeci de persoane au protestat, ieri, faţă de darea în folosinţă a platformei de deşeuri de pe Mestecăniş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Numărul de participanţi la protestul de ieri, din Pasul Mestecăniş, faţă de darea în folosinţă a platformei ecologice de deşeuri de la Pojorâta, a fost mult sub aşteptările organizatorilor. La ora 12.00, anunţată pentru protest de către activistul de mediu Gheorghe Sologiuc, organizator, alături de Aristide Maxim, în Pasul Mestecăniş se aflau aproximativ 150 de persoane, cu tot cu jandarmi şi jurnalişti.

Printre ei au fost şi reprezentanţi ai unor partide politice - ai Partidului Verde, USR, PLUS şi PSD, Petrică Ariciuc, care este şi şeful Salvamont Vatra Dornei. Dacă o parte dintre membrii partidelor politice au declarat că au venit la protest în calitate de bucovineni şi nu ca politicieni, Daniel Popescu, deputat USR Diaspora, şi Vasile State, preşedinte al filialei Câmpulung Moldovenesc a Partidului Verde au spus că această acţiune trebuie asumată şi politic şi prin decizie politică trebuie oprită darea în folosinţă a depozitului de deşeuri construit pentru zona de munte a judeţului.

Faţă de amplasarea platformei de deşeuri pe muntele Mestecăniş şi-au exprimat la microfon dezaprobarea localnicul Aristide Maxim, consilierul local câmpulungean Gheorghe Sologiuc, Vasile State, deputatul Daniel Popescu, Petrică Ariciuc şi jurnalistul Dinu Zară. În luările lor de cuvânt au amintit istoricul protestelor faţă de acest obiectiv, de demersurile în instanţă pentru sistarea lucrărilor şi motivele pentru care ei consideră că proiectul trebuie oprit. În opinia protestatarilor, platforma de pe Mestecăniş va avea un impact negativ asupra mediului, asupra calităţii vieţii locuitorilor din zonă şi va duce la scăderea numărului de turişti, implicit la afectarea afacerilor în turism între Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. De asemenea, ei reclamă şi ilegalităţi la obţinerea avizelor şi aprobărilor, încă de la demararea lucrărilor.

 

„Sprijinul tău poate face diferenţa” nu a avut ecoul scontat

„Dacă îţi pasă de natură şi de Bucovina, te aşteptăm pe Mestecăniş! O groapă de gunoi în vârf de munte ?!... Da, e adevărat. Şi într-o zonă de o frumuseţe unică. Această groapă, de la început, a creat probleme prin interesele din jurul ei. Fonduri europene cheltuite dubios pentru construirea ei. Avize şi norme încălcate. Amplasarea şi funcţionarea ei poluează zona, îndepărtează turiştii şi ucide dezvoltarea comunităţii locale. Sprijinul tău poate face diferenţa. Nu vrem gropi de gunoi în vârf de munte”, este mesajul cu care organizatorii au încercat să mobilizeze activiştii de mediu şi localnicii să vină la protest.

În acelaşi registru au fost şi pancartele afişate în timpul acţiunii: „Vrem turism, nu gunoi”, „Nu ne otrăviţi!”, „Îngropăm groapa”, „Vrem tradiţii, obiceiuri/ Nu o groapă de deşeuri”, dar ecoul nu a fost cel scontat. Deşi acţiunea era programată să dureze mai mult, după prima oră frigul pătrunzător a tăiat elanul puţinilor participanţi şi numărul lor aproape s-a înjumătăţit.

Depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş a fost finalizat şi s-a semnat recepţia finală. Urmează elaborarea caietului de sarcini şi organizarea licitaţiei pentru operare. Investiţia este contestată în instanţă de opt cetăţeni din comuna Pojorâta şi de reprezentanţi ai unei organizaţii ecologiste.

Capacitatea proiectată a depozitului este de 0,39 Mt, asigurând necesarul pentru deşeurile din zona de munte a judeţului, cel puţin până în 2037. În economia Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Suceava, pe platforma de pe Mestecăniş vor fi duse deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv de cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte, din 23 de unităţi administrativ-teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.

Execuţia obiectivului a fost realizată de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, cu o valoare a contractului de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Banii provin din fonduri UE. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva zeci de persoane au protestat, ieri, faţă de darea în folosinţă a platformei de deşeuri de pe Mestecăniş.
 Vizualizări articol: 2492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
Câteva zeci de persoane au protestat, ieri, faţă de darea în folosinţă a platformei de deşeuri de pe Mestecăniş4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei