Studenții Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV) pasionați de istorie, de perioada regimului comunist în România, de amprenta lăsată de aceasta, pot deveni bursieri unSettled și pot petrece șapte zile la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet.
Aceștia se pot înscrie într-un proiect unic, finanțat de Ambasada Statelor Unite și implementat de Fundația Freedom House Romania, care marchează, prin diferite evenimente, împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului. În acest sens, în iulie 2020, organizatorii oferă 150 de burse unSettled pentru studenții interesați să participe la cele șapte zile ale Festivalului de idei ce va avea loc la Sighetu Marmației.
Bursele acoperă integral cheltuielile aferente celor șapte zile de la Sighetu Marmației (cazare, masă, transport, materiale etc.).
Înscrierile se desfășoară până pe 15 martie, iar cei interesați trebuie să acceseze https://unsettled.freedomhouse.ro/ sau pagina de facebook Bursele unSettled. Studenții trebuie să trimită un CV, să-și motiveze aplicația și să răspundă la două întrebări legate de diferite aspecte despre comunism.
Profilul studentului: dorință de învățare; minte deschisă și flexibilitate în interacțiunea cu studenți din alte medii academice; cunoașterea limbii engleze este un avantaj; curiozitate și determinare.
”Bursele sunt gândite pentru studenții români, din ciclul de licență, din orice domeniu de studiu, indiferent că studiază în România sau în străinătate. (...) Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, vor avea ocazia să interacționeze cu traineri, artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Bursierii vor purta discuții cu supraviețuitori ai Revoluției, oameni care au trecut prin revolta din 1987 de la Brașov, supraviețuitori ai închisorilor comuniste etc. Se vor desfășura ateliere artistice, ateliere de dezvoltare personală, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului”, anunță organizatorii.
Aceștia au mai completat că bursierii vor fi împărțiți în două grupe de câte 75 de participanți. O grupă de 75 va participa la sesiunea din 6-12 iulie, iar cealaltă grupă la sesiunea din intervalul 13-19 iulie. Programul celor două sesiuni va fi identic.
Programul se desfășoară în parteneriat cu organizațiile civice Fundația Academia Civică, Geeks for Democracy, Forum Apulum, Funky Citizens, iTeach și este susținut de Radio Europa Libera și rețeaua de presă locală PressHub - formată din 26 de publicații locale independente.