Pentru anul 2020, învățământul dual din municipiul Suceava va fi susținut de 25 de firme, care vor contribui financiar la acordarea burselor pentru elevi, dar și cu toate cele necesare efectuării stagiilor de practică.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că solicitările din partea firmelor interesate să se implice în formarea de personal calificat, prin susținerea învățământului dual, au fost adunate din noiembrie, când s-a făcut planul pentru 2020.
„Suceava are toate șansele să ajungă Centru de Excelență pentru învățământul dual. Am fost solicitați în acest sens de către Autoritatea Națională pentru formare Profesională Inițială în sistem dual, din subordinea Guvernului, prin intermediul vicepreședintelui Gabriel Costache. Cu sau fără Centru de Excelenţă, învăţământul dual este o prioritate pentru mine, ca primar, deoarece, din păcate, firmele au lipsă de forţă de muncă, mai ales de muncitori necalificaţi. Dacă în mod normal anul acesta trebuia să avem la lucru vreo 12 formații la reparații stradale, cu greu s-a reușit să se lucreze cu 2-3 formații, deși contractul a fost făcut cu patru firme. Împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, tratăm cu toate responsabilitatea această problemă”, a adăugat edilul sucevean.
Tot pentru încurajarea învățământului dual, la Colegiul Naţional Tehnic „Petru Muşat” şi Colegiul Naţional Tehnic de Industrie Alimentară au fost făcute proiecte pe fonduri europene, pentru modernizare și dotare, astfel încât să fie create toate condițiile necesare unei bune pregătiri a viitorilor meseriași, în numeroase domenii de activitate.
Burse de 400 de lei lunar pentru elevi
Pentru învățământul dual, durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii vor primi o bursă de 400 lei pe lună (200 lei de la stat şi 200 lei de la agentul economic).
Potrivit Inspectoratului Școlar Suceava, învățământul dual oferă absolvenților oportunități sporite de angajare, asigurând calificarea în meserii care sunt căutate pe piața muncii.
Operatorul economic va asigura şi echipamentul de lucru, echipamentul de protecţie, cheltuielile pentru examinări de medicina muncii şi analize medicale obligatorii în vederea efectuării stagiului de pregătire practică. De asemenea, elevii vor avea un tutore de practică desemnat tot de agentul economic, care va avea grijă de grupele de elevi formate.