Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura care reprezintă toți elevii din România, solicită Guvernului României aprobarea unui cuantum minim al burselor, care să fie respectat în toate localitățile.
De asemenea, elevii solicită includerea finanțării corespunzătoare pentru acest obiectiv în bugetul de stat proiectat pentru anul 2020.
O petiție în acest sens a fost lansată online, pentru ca elevii să aibă un „un context favorabil în care să poată evolua și pentru a avea un sistem educațional de calitate în care performanța este susținută și incluziunea socială este importantă”.
Elevii cer Guvernului ca bursa socială să aibă o valoare de 30% din salariul minim net pe economie, bursa de studiu să fie 32,5% din salariul minim net pe economie, bursa de merit - 35% din salariul minim net pe economie, bursa de performanță - 37,5% din salariul minim net pe economie.
Consiliul Național al Elevilor arată că, potrivit INS, din totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării, lunar, în medie, se investesc doar 9 lei (0,4% din totalul cheltuielilor) pentru educație.
În aceste condiții, bursa de studiu, respectiv cea de merit sau performanță ar reprezenta un stimulent pentru elevii care au potențial în a se dezvolta pe plan profesional, chiar dacă situația financiară nu le permite acest lucru.
„De asemenea, solicităm ca, de îndată ce noul Guvern va realiza planul de măsuri necesare în domeniul educației, să centralizeze, prin ministerul de resort, o analiză privind modul în care se acordă bursele în fiecare localitate și să intervenă direct și punctual în cazurile în care autoritățile publice locale refuză să acorde, din bugetul local prin finanțarea complementară, burse elevilor”, a transmis CNE, prin intermediul unui comunicat de presă.
Actualele burse nu reflectă nevoile elevilor
Elevii menționează că demersul lor are la bază superficialitatea cu care sunt tratate bursele școlare de către autorități încă de la începutul anului 2017.
„Conform Legii Educației Naționale, educația este o prioritate națională care urmărește dezvoltarea liberă și armonioasă a individului, dar și încurajarea participării active în societate și asigurarea incluziunii sociale și pe piața muncii. Cu toate acestea, elevii înfruntă zilnic probleme cauzate de lipsa echității din sistem”, a arătat Consiliul elevilor.
Pentru a evita cazurile în care bursele sunt oferite în cuantumuri mult prea mici, chiar și în cazul burselor sociale, unde cuantumurile nu reflectă nevoile de subzistență (burse de 8 lei pe lună, în localități din județul Arad), cuantumul minim trebuie să fie impus autorităților publice locale, anual, prin Hotărâre de Guvern, spun elevii.
„Această măsură ar contribui la impunerea echității în sistemul de educație, dar și la diminuarea diferențelor drastice în ceea ce privește situația acordării burselor în mediul rural comparativ cu mediul urban, de exemplu”, se arată în comunicat.