Fosta şefă a Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Maria Palagheanu, a fost condamnată într-un dosar de corupţie care se judecă de aproape cinci ani. Tribunalul Suceava a găsit-o vinovată atât pentru două infracţiuni de luare de mită, cât şi pentru două fapte de fals intelectual. Pentru luare de mită condamnarea este de 2 ani de închisoare, iar pentru fals intelectual pedeapsa stabilită este de 5 luni de închisoare. De asemenea, judecătorul de caz a dispus achitarea pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. În final, Simona Maria Palagheanu a primit o pedeapsă de 2 de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Soluţia de ieri nu este finală şi poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.
Fosta şefă a Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, pentru fapte comise în perioada 2006-2013.
Ce spune rechizitoriul
„În perioada 2011-2012, inculpata şi-a încălcat atribuţiile de serviciu (obligaţii profesionale, ce decurg atât din fişa postului, cât şi din legislaţia ce reglementează activitatea în domeniul arhivistic, inclusiv Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită al funcţionarilor publici) şi a avizat ilegal activitatea de depozitare a arhivei, desfășurată de SC SERV ARHIV SRL Suceava, reprezentată de Filip Bogdan, într-un fost grajd CAP, care nu îndeplinea condiţiile de securitate, de microclimat, împotriva distrugerii şi degradării, de siguranţă împotriva incendiilor, sugerând prin adrese oficiale, firmelor de lichidare, să încheie contracte de prestări servicii de arhivare cu această firmă, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale Arhivelor Naţionale, având în vedere cele 49 de fonduri arhivistice deţinute în acea locaţie, fiind puse în pericol documente aflate în gestionarea Arhivelor Naţionale, generând un sentiment de nemulţumire în rândul persoanelor beneficiare ale serviciului public furnizat de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava şi de neîncredere a acestora în instituţiile statului”, se arată în rechizitoriul de sesizare a instanţei de judecată.
Anchetatorii consideră că Simona Maria Palagheanu a favorizat activitatea SC SERV ARHIV SRL Suceava, prin aceea că a utilizat un aviz al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, prezentând-o unor firme lichidatoare pentru a obţine lesne contracte de depozitare a arhivei în depozitul din localitatea Comăneşti, depozit ce nu îndeplinea condiţiile de depozitare legale.
„Inculpata a urmărit și a reușit să obțină foloase pentru firmele la care Filip Bogdan era asociat, SC SERV ARHIV SRL putând să-și desfăşoare activitatea arhivistică în acea locaţie şi obţinând astfel, în perioada 2011-2013, venituri în cuantum de 238.691 de lei, ce reprezintă un avantaj patrimonial obţinut ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu şi a legislaţiei în domeniul arhivistic de către inculpată”, se mai arată în rechizitoriu.
Controale efectuate doar pe hârtie
O altă faptă s-a înregistrat pe data de 31 mai 2012, când, pentru a susţine activitatea ilegală a SC SERV ARHIV SRL şi a da o notă de legalitate avizului acordat pe data de 8 martie 2011, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu.
„Contrar dispoziţiilor ce reglementează activitatea în domeniul arhivistic, Simona Maria Palagheanu, precizând contrar realităţii că a verificat personal depozitul din localitatea Comăneşti, i-a solicitat unei funcţionare din cadrul SJAN Suceava să consemneze date nereale în procesul-verbal de control înregistrat la SJAN Suceava, proces-verbal ce a fost însuşit şi semnat de ceilalţi doi membri ai comisiei de control, după care a fost aprobat şi de inculpată, conţinând date nereale. La data de 17 septembrie 2012 inculpata i-a solicitat din nou martorei să întocmească un proces verbal de recontrol în care să consemneze, în mod nereal, că împreună au fost şi au reverificat depozitul SC SERV ARHIV SRL, constatând că deficienţele au fost remediate şi că ar fi îndeplinite condiţiile de depozitare a arhivei, în condiţiile în care martora nu a fost şi nu a verificat depozitul din localitatea Comăneşti, act pe care inculpata l-a semnat şi l-a aprobat”, se mai specifică în rechizitoriul procurorilor DNA Suceava.
43 de luări de mită
În ceea ce priveşte infracţiunea de luare de mită, Simona Maria Palagheanu este acuzată de comiterea a nu mai puţin de 43 acte materiale, dintre care 42 acte materiale de pretindere și primire a unor sume de bani și un act material de pretindere, fapte din perioada 2006-2012.
„În calitate de şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, inculpata a pretins și primit de la administratorul SC EVANDER SRL Suceava suma totală de 24.000 lei (câte 4.000 lei, în fiecare an, remiși în tranșe a câte 500-1.500 lei, sub forma mascată a unor <sponsorizări> fără a se fi încheiat vreun contract de sponsorizare cu societatea denunțătorului și fără a emite chitanţe pentru sumele primite, în realitate acestea reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită, rezultând 6 acte materiale), după care, la începutul anului 2012, i-a pretins acestuia suma de 1.000 euro (1 act material de pretindere) pentru ca, în schimb, să-i sprijine firma în desfășurarea activității arhivistice, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu stabilite în fişa postului, fără să dispună verificarea condiţiilor de creare/păstrare a fondurilor arhivistice deţinute în depozitul societății din municipiul Fălticeni şi, implicit, fără să solicite îndeplinirea condiţiilor specifice pentru depozitarea arhivei. Denunțătorul a refuzat să remită inculpatei suma de 1.000 de euro întrucât nu dispunea de această sumă, oferindu-i doar 1.000 lei, de care inculpata nu a fost mulțumită. Ca urmare a refuzului remiterii sumei de bani, inculpata Palagheanu Simona Maria a dispus subordonaţilor săi să efectueze, la data de 31 mai 2012, un control la depozitul arhivă al SC EVANDER SRL Suceava, în care să se consemneze unele nereguli privind condiţiile de arhivare”, se menţionează în rechizitoriul DNA Suceava.
Procurorii anticorupţie au mai constatat că în perioada 2011-2012, în calitate de şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, folosindu-se de documente cu antetul şi parafa acestei instituţii, în virtutea acestei funcţii şi a atribuţiilor de supraveghere şi control asupra deţinătorilor şi formatorilor de arhivă, folosind trei cereri de sponsorizare, pe care le-a multiplicat în mai multe exemplare și le-a datat diferit, o parte nefiind înregistrate deloc în evidențele SJAN Suceava, Simona Maria Palagheanu, neavând dreptul sau vreun temei în a solicita sponsorizări pentru Asociația Prietenii Arhivelor Bucovina, a pretins şi a obţinut foloase necuvenite pentru sine, în sumă totală de 36.900 lei, de la 35 notariate şi firme din Suceava în contul şi în numele Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava, sub pretextul sponsorizării acesteia.
Cea mai mare parte din această sumă, respectiv 36.499 de lei, ar fi folosit-o în interes personal şi contrar scopului pentru care a fost înfiinţată Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina, motivând organizarea şi desfășurarea unor conferinţe şi expoziţii în domeniul arhivistic, evenimente care, în fapt, nu au fost finanţate din aceste sume.