Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, că vrea să facă un „Festival al Kitsch-ului”, la care să prezinte un top „al celor mai oribile manifestări ale prostului gust” de la sărbătorile zilelor oraşelor şi comunelor din judeţ. Anunţul a fost făcut la o întâlnire cu studenţii anului II Comunicare şi Relaţii Publice, de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, în contextul unei discuţii despre implicarea administraţiei judeţene în activitatea culturală.
Flutur a subliniat importanţa perpetuării culturii populare, arătând că ideea acestor sărbători este de păstrare a tradiţiilor populare. Preşedintele CJ a afirmat că prezenţa produselor kitsch la un festival organizat de primărie este inacceptabilă şi nu înţelege de ce astfel de manifestări sunt acoperite „de fum de la guvizi prăjiţi pe grătar”, când sunt atâtea produse tradiţionale locale.
„O să facem un festival pe modelul <Zmeura de aur>, să-i dau pe câţiva de exemplu. Să dai amenzi e brutal, e mai academic să-i faci de ruşine”, a spus Gheorghe Flutur.
Vor candida atât spectacolele de proastă factură, cât şi produsele scoase la vânzare pe tarabe
Nominalizările la „Cea mai kitsch zi a oraşului/comunei” vor fi prezentate publicului cu imagini de la sărbătorile respective, care vor include atât decoruri şi spectacole de proastă calitate, cât şi produsele scoase la vânzare pe tarabe. Vor candida cu succes baloanele, tarabele cu chinezării, de la jucării la bocanci, ciorapi şi haine cu sclipici, până la icoanele cu led-uri, pături şi bibelouri.
Menţionăm că premiile „Zmeura de aur” sunt opusul Premiilor Oscar, premiindu-i pe cei mai slabi/proşti actori, scenarişti, compozitori, regizori şi filme. Premiul are forma unei zmeure fixate pe un suport de plastic, cu o valoare de aproximativ 4,89 dolari.
Termenul kitsch provine din limba germană şi se referă la prost gust; în sudul Germaniei, în Bavaria, aparţinea limbajului familiar şi avea sensul de "a face ceva de mântuială". De obicei se foloseşte în legătură cu „arta” produsă în serie, obiecte pseudo-artistice de prost gust, faţă de stiluri cu o adevărată valoare artistică şi estetică sofisticată.
În România există şi un Muzeu al Kitsch-ului, cu aproximativ 200 de exponate, în Bucureşti, în Centrul Vechi.