Un bărbat care trăieşte în zona de munte a judeţului, în satul Prăleni, comuna Poiana Stampei, pasionat de mic copil de creşterea găinilor de rasă, a reuşit de câţiva ani să-şi ridice cu mult ştacheta pasiunii. După ce a obţinut titluri naţionale, a ajuns mai nou la titluri europene. Cel mai important este titlul european pe care a reuşit să-l câştige acum câteva zile, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, în Franţa, cu un superb exemplar de femelă de găină Brahma, rasa regină a crescătorilor de păsări de rasă.
Liviuţ Tîcşa, în vârstă de 45 de ani, a parcurs 2.300 de kilometri cu maşina până în Woincourt – Franţa, unde a expus în faţa arbitrilor internaţionali şase păsări din rasa Brahma, trei masculi şi trei femele.
Femela cea mai valoroasă a obţinut cel mai mare punctaj al categoriei la care a participat, 95 de puncte dintr-un total de o sută.
În cadrul unei astfel de concurs, arbitrii internaţionali studiază cele mai mici detalii, de la cioc, creastă, aspectul general, picioare, unghii, penaj. Uneori, culoarea unei unghii poate face diferenţa.
Pentru a ajunge aici, Liviuţ Tîcşa a obţinut în primă fază titluri de campion naţional. El mai are la activ un titlu european, la categoria Brahma – albastru.
Un exemplar se vinde cu 150 de euro
Bărbatul ne-a relatat că este pasionat de mic copil de creşterea găinilor de rasă, dar din 2012 a început să ridice nivelul, obţinând în primă fază titluri de campion naţional. El este axat pe rasa Brahma – regina păsărilor de rasă, alintate şi galinaceele fotomodel.
Suceveanul se axează, pentru concursuri, pe găinile albastre şi negre din rasa Brahma.
Un exemplar de acest gen are o valoare de piaţă de 150 de euro.
Pasiunea este pe primul loc, iar banii sunt doar pentru acoperirea cheltuielilor
„Participarea la concursuri se face pe propria cheltuială, astfel că banii pe care îi obţin pe exemplarele pe care le vând periodic sunt în mare majoritate pentru a acoperi costurile de participare. Nu ne plângem, este o mare pasiune, şi atunci costurile contează mai puţin, iar satisfacţiile sunt mari”, ne-a explicat crescătorul din Poiana Stampei.
Acesta ne-a declarat că faptul că stă într-o localitate de munte este un dezavantaj pentru că are costuri mai mari de transport la competiţii, dar mai ales costuri mult mai mari pentru a le asigura găinilor temperatura optimă pentru creştere şi înmulţire.
Păsări din rasa Brahma crescute la Prăleni - Poiana Stampei de către Liviuţ Tîcşa au ajuns în toate colţurile lumii.
O rasă grea, cu exemplare care ating şi opt kilograme
Această rasă de găină este cea mai grea din categoria raselor grele. Ea a luat naştere în India, extinzându-se apoi către SUA, iar mai târziu şi în Europa. Greutatea exemplarelor este frecvent de 4-5 kilograme. Exemplarele de fală, cocoşii, ating şi opt kilograme.
Producţia de ouă, pe an, este de 120-140, greutatea unui ou fiind în jur de 60 de grame. Unii le cresc şi pentru carne şi ouă, însă exemplarele de calitate ajung de regulă la crescătorii pasionaţi, care merg cu ele la concursuri.
Carnea este cunoscută ca foarte fragedă şi cu un gust cu mult peste media unei găini normale. Fiind bine ”împănată”, găina Brahma face ouă chiar şi iarna.