„Zăpezile de altădată”, o expoziție cu obiecte specifice perioadei sărbătorilor de iarnă din anii 1900 – 1980, a fost deschisă joi, 5 decembrie, la Muzeul de Istorie din Suceava, în prezența colecționarilor Cristian și Mihail Dumitru, cei care au strâns în decursul a circa 40 de ani colecția impresionantă expusă la Suceava.
Expoziția cuprinde decoraţiuni de iarnă, jucării, ilustrate cu Moș Gerilă, cărţi de poveşti, bibelouri, globuri, felicitări, instalaţii pentru bradul de Crăciun, sănii, patine, fiind completată de o colecție vastă de ambalaje ale dulciurilor de altădată.
Expoziția se adresează tuturor vârstelor, atât copiilor care vor să descopere bucuriile părinților și bunicilor din perioada sărbătorilor de iarnă, dar și adulților care vor să retrăiască emoțiile celei mai frumoase vârste. O colecție plină de bucurie, culoare, emoţii, amintiri, exponate ”de pe vremea mea”, încărcată și de inedit și curiozități pentru generațiile mai tinere, care de altfel au fost și primii vizitatori ai expoziției de ieri.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2020, iar intrarea este gratuită.
Obiecte care au bucurat generații de români
„Zăpezile de altădată” este cea de-a doua expoziție adusă la Suceava de Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, după “Jucăriile din (galleria) pod”, o expoziție cu un succes impresionant la publicul sucevean, organizată la începutul acestui an.
Emil Ursul, directorul Muzeului Bucovina, a menționat că își propune ca anul viitor să aducă alte două expoziții ale Asociciației - „Arta tranșeelor” și „Învățământul din perioada interbelică și din perioada comunistă”.
”Expozițiile aduse de Muzeul Jucăriilor sunt pe de o parte spectaculoase, de cealaltă parte, sunt pline de amintiri și, trebuie să recunoaștem, pline de întrebări, mai ales pentru generațiile tinere care au senzația că totul s-a inventat astăzi. De asemenea, colecția de obiecte de iarnă este completată de o expoziție de cutii de dulciuri, aproape lucrări de artă. (...) O expoziție care sper să stârnească interes, să facă publicul să retrăiască emoții din ultimii 70 - 80 de ani și să fie un mijloc de descoperire a unui mod de trai”, a menționat Emil Ursu.
La rândul său, ing. Cristian Dumitru, directorul Asociației ”Muzeul Jucăriilor”, a menționat că expoziția organizată reprezintă colecții adunate în ultimii 40 de ani.
”Sunt obiecte adunate de mine și fratele meu. Cele mai vechi obiecte sunt de pe la 1880, de exemplu o felicitare trimisă de prințul Ghica, de la Paris, unei actrițe de la Teatrul Național din București, iar cele mai noi sunt din anii ‘80. Cel mai greu de procurat au fost ambalajele dulciurilor, cutii de la 1900, mai ales cele din carton, fiind fragile. Norocul nostru este că unele au fost refolosite, oamenii au păstrat în ele șaibe, nasturi, papiote, monede, chiar așa le-am și expus. Toate lucrurile sunt autentice și au înveselit generații de români”, a menționat Cristian Dumitru. Expoziția poate fi vizionată în Sala de pedagogie muzeală a Muzeului de Istorie Suceava.