Consilierii județeni au aprobat, în ședința de ieri, planul anual de evoluţie a tarifelor pentru furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă, colectare şi tratare a apelor uzate, conform rezultatelor analizei cost-beneficiu pentru proiectul regional „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, în perioada 2014 – 2020”. Proiectul are o valoare de 240 de milioane de euro, cu finanțare Suceava prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare, iar contractul urmează să fie semnat luni, 16 decembrie a.c., la Guvern, după cum a declarat președintele CJ, Gheorghe Flutur. Durata de implementare a proiectului este de 4 ani. La această dată, tarifele practicate de ACET SA sunt următoarele: la apă potabilă – 4,58 lei /mc, fără TVA. La canalizare-epurare, pentru populație este de 3,44 lei/mc inclusiv TVA și 3,16 lei fără TVA pentru restul utilizatorilor.
Potrivit planului, anul viitor prețul apei potabile va crește la 4,70 lei/mc în 2020, la 4,85 lei/mc în 2021, la 4,91 lei/mc în 2022 și la 4,96 lei/mc în 2023.
La apa uzată, tariful va crește la 3,48 de lei/mc în 2020, la 3,55 lei/mc în 2021, la 3,83 lei/mc în 2022 și la 4,51 lei/mc în 2023. Majorările se vor aplica în fiecare an la data de 1 ianuarie.
Creșterile de tarife trebuie să asigure un nivel de recuperare a costurilor legate de asigurarea serviciilor de apă şi apă uzată, precum şi viabilitatea financiară a operării serviciului.
Localitățile care vor beneficia de extinderea rețelelor de apă și canalizare
Flutur a explicat că de proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare vor beneficia peste 200.000 de locuitori din 14 localităţi. Referitor la rețeaua de apă potabilă, președintele CJ a arătat că vor fi reabilitate 5 surse de apă și vor fi construite trei surse noi, în Vicov de Sus, Marginea și Putna, se va extinde cu 8,3 km aducțiunea de apă, vor fi reabilitate conducte de aducțiune pe o lungime de 29,4 km, se vor construi cinci rezervoare noi și se vor reabilita 13 existente, se vor construi 22 stații de pompare și se vor reabilita patru, se vor face 295 km de conducte noi pentru rețeaua de distribuție și 18,9 km de conductă se vor reabilita. În ceea ce privește rețeaua de canalizare, aceasta se va extinde cu 321 km.
Potrivit președintelui Flutur, la această oră consumul mediu de apă/cap de locuitor în județul Suceava este de 2,3 mc/lună. Gradul de conectare la rețeaua de apă și la cea de canalizare este de aproximativ 90% în zona urbană și de 50-75% în orașele mici și în mediul rural, acolo unde există rețele. Proiectul de extindere înseamnă „un pas uriaș spre confort și civilizație”, a declarat Flutur.
Cele 14 localități care vor beneficia de proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, în perioada 2014-2020” sunt Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Vicovu de Sus, Salcea, Dolhasca, Şcheia, Marginea, Suceviţa, Putna şi Mitocu Dragomirnei. Conform directorului ACET Suceava, Ștefan Groza, prezent la ședința CJ, deja sunt obținute toate avizele și autorizațiile de construire și procedura pentru avizul de mediu, cea mai laborioasă, este îndeplinită. „Sperăm ca până la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor să obținem și aprobarea de la Bruxelles”, a mai spus Ștefan Groza.