O echipă a Asociației pentru Promovarea Văii Șomuzului, din comuna Dolhești, a participat la Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, de la Sibiu, în perioada 17-21 noiembrie. Congresul s-a desfășurat în contextul programului european Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană și a reunit delegaţii de bucătari internaționali din 22 de țări, care au prezentat şi gătit câte un meniu de nuntă specific ţării sau regiunii în care trăiesc.
La invitația Centrului Regional de Studii Nord-Est (CRS Nord-Est), al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), delegația comunei Dolhești a prezentat o selecție a celor mai reprezentative, savuroase și creative preparate tradiționale ale regiunii Văii Șomuzului din sud-estul județului Suceava, pe ritmurile unui program folcloric specific zonei, prezentat de Ansamblul Străjerii din Dolhești, coordonat de Gheorghiță Ciocârlan.
Potrivit unui comunicat de presă al Asociației, programul pregătit de dolheșteni a vizat punerea pe harta gastronomiei mondiale a gusturilor deopotrivă tradiționale și inovatoare specifice satului moldovenesc.
Delegația a întrunit un număr de 36 reprezentanți ai comunei: membrii Ansamblului, preotul satului, poștașul, jandarmul, gospodine şi gospodari din sat. Toți membrii delegației au primit o diplomă de participare, iar Mirela Nechita, președintă a Asociației pentru Promovarea Văii Șomuzului, și Cristinel Neculai Bărculescu, primarul comunei Dolheștii Mici, au primit o diplomă de excelență din partea organizatorilor.
“A fost o mândrie pentru Regiunea Nord-Est și pentru dolheșteni să fie incluși în lista participanților din cele 22 de țări, reprezentate de cei mai buni chefi bucătari din lume. Din universul magic al vieții rurale moldovenești face parte, evident, și tradiția bucătăriei noastre atât de savuroase și de originale. A fost o acțiune a unei comunități foarte unite și foarte atentă la promovarea valorilor proprii, fiecare dolheștean a contribuit cu cât a putut el. (...) Am gătit sarmale, care au forfotit pe plitele din interiorul hotelului, ciorbă de cocoș gătită în vase tradiționale, colaci, cozonaci, pâine de casă, iar cozonacul și sarmalele au fost piesele de rezistență ale meniului propus de noi. Mesajul echipei noastre a fost legat de mândria și demnitatea de a fi român și de a ne arăta bogăția culinară, dar și spiritul viu și exuberant al moldovenilor. Patrimoniul nostru gastronomic are ca specific naturalul și simplitatea, a căror combinație dă acel gust autentic, unic”, declară Mirela Nechita, președinte al Asociației pentru Promovarea Văii Șomuzului și o susținătoare devotată a numeroase proiecte locale care pun accent pe potențialul regiunii în turismul rural, istoric și de patrimoniu.
Participarea la eveniment a avut loc în cadrul proiectului Restart+ „Comunități în acțiune”. Prin proiect s-au selectat câteva comunități rurale, printre care și comuna Dolhești, pentru care CRS Nord-Est va furniza sprijinul în dezvoltarea economică și promovarea acesteia ca destinație turistică inedită a turismului rural și de patrimoniu.
Asociația pentru Promovarea Văii Șomuzului s-a constituit oficial în septembrie 2018, în localitatea Dolheștii Mici, din comuna Dolhești, și are ca obiectiv principal susținerea potențialului în turism rural, agroturism și turism cultural al ținutului Văii Șomuzului din sudul județului Suceava. Asociaţia a încheiat deja parteneriate cu mai multe asociaţii şi fundaţii care promovează turismul. În acest an comuna a găzduit primii turiști străini din istoria sa.